La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i la directora general de Joventut, Marta Vilalta, han presentat aquest matí l’eina interactiva Tabú. Tu tries què t’hi jugues! Un joc de prevenció de les violències sexuals amb joves adreçada a centres d’ensenyament secundari i espais joves.
Es tracta d’una exposició que té una lectura interactiva gràcies a una aplicació de mòbil que acompanyarà als i les joves en el trajecte que es proposa en forma de joc o experiència per a promoure una reflexió sobre diferents temes al voltants de les manifestacions de les violències sexuals: sexpreading, el lligar i la cosificació del cos de les noies.
L’eina, creada per l’Institut Català de les Dones (ICD), la Direcció General de Joventut (DGJ), l’entitat La Bonne i l’Associació Candela, compta amb una guia pedagògica per a professionals que facilitarà el treball dels docents al llarg d’unes sis sessions i la dinamització dels grups d’alumnes. L’eina planteja tres situacions repartides pel recinte educatiu que es visita en grup i per jugar-hi cada visitant es crea una identitat oculta amb un avatar. Quan acaba el joc els grups comparteixen les seves experiències.
En l’acte de presentació Núria Balada ha manifestat que segon la Organització Mundial de la Salut tres de cada 10 adolescent denuncien que pateixen violència masclista prèvia al matrimoni. Per aquest motiu és necessari actuar preventivament amb els nois i noies joves i “capacitar-los per identificar fàcilment la violència masclista i rebutjar-la com a model de relació”. En la seva opinió avui el masclisme ha adoptat altres maneres més subtils, i costa molt més descodificar tots els mites de l’amor romàntic mitjançant el qual es consoliden amb més perversitat tots els estereotips de gènere i a més.
D’altra banda, segons Balada “les xarxes socials reprodueixen i amplifiquen les discriminacions presents a la societat” per això l’eina interactiva presentada avui, utilitza la tecnologia i el llenguatge de les xarxes socials per actuar de manera preventiva entre els joves i “fomentar relacions entre noies i nois basades en el respecte i el consentiment.”
Per la seva banda, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha exposat que les dades aporten evidències que la violència masclista es manifesta molt més a través de la violència psicològica que no pas física en les persones joves, a diferència del que pot succeir en les parelles adultes. Això fa que la detecció sigui, en el cas de la gent jove, molt més difícil de realitzar.
A més a més, Vilalta ha recordat que els estudis indiquen que les noies joves són més vulnerables que les dones adultes perquè, a la dificultat per identificar les situacions d’abús, la tolerància i la justificació de les conductes violentes, s’hi afegeix la manca d’experiència i la idealització de l’amor i la parella. A tot això, ha dit, s’hi afegeix la interiorització de creences al voltant de l’amor romàntic i dels rols estereotipats de gènere basats en la submissió de les noies respecte dels nois.
Per tot plegat, la titular de Joventut ha destacat la idoneïtat de l’exposició interactiva i ha recordat que l’etapa de joventut és un moment clau de transició cap a l’adultesa en la qual se solen qüestionar i replantejar pautes adquirides sobre els models de relació entre homes i dones. Per això, “la joventut és una etapa de la vida clau en la qual hem de fomentar relacions més igualitàries, transformar imaginaris socials i detectar abusos”, ha conclòs Vilalta.
Finalment, la directora general de Joventut també ha posat en valor l’existència delProtocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista, que té per objectiu sensibilitzar i prevenir la població jove d’aquest fenomen, així com la seva detecció per part dels professionals de joventut.
La jornada ha comptat amb una taula rodona on han participat representants de les entitats que han treballat en els continguts d’aquesta iniciativa del Govern: La Bonne i l’Associació Candela.