Redacció.- El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge cofinançarà amb 7,7 milions d’euros 7 projectes impulsats per les administracions locals de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, a través de la convocatòria del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) per al període 2014-2020, centrada en finançar projectes impulsats per entitats locals dins dels eixos 4 i 6 del Programa. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui la resolució amb els projectes presentats per diferents administracions que rebran una subvenció dels fons europeus gestionats per la Generalitat.
Els projectes locals de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre estan impulsats per la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de l’Alt Camp, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i tres ajuntaments. La dotació assignada per al projecte de l’eix 4 és de 901.629,49 euros, mentre que a les 8 iniciatives de l’eix 6 es destinaran 6.802.078,70 euros.
Arreu de Catalunya, el Departament de Governació cofinançarà amb 42,2 milions d’euros un total de 36 projectes impulsats per 31 administracions locals, entre les quals les 4 diputacions, el Conselh Generau d’Aran, 12 consells comarcals i 14 ajuntaments.
El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.
Cap a una economia baixa en carboni
En concret, les operacions presentades dins de l’eix 4 tenen per finalitat augmentar la participació i distribució i de les energies renovables per a usos tèrmics i la millora i eficiència energètica en l’edificació, així com en les infraestructures i serveis públics. Aquesta és la relació dels 7 projectes inclosos en l’eix 4 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020:
Ens local
|
Projecte
|
Cofinançament FEDER
|
Diputació de Tarragona
|
Xarxa de calor de proximitat
|
901.629,49
|
Diputació de Tarragona: “Xarxa de calor de proximitat”
El projecte es concreta en la realització de diversos projectes d’inversió en microxarxes de calor en equipaments de 9 municipis, així com en la mobilització de la biomassa forestal d’estella de quilòmetre zero procedent dels àmbits d’influència que representen els respectius massissos i sistemes forestals. Les diferents actuacions es duran a terme a Alcover, Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, Montmell, Rasquera, Sénia, Tivissa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
Conservar i protegir el patrimoni natural i cultural
Els projectes adscrits a l’Eix 6, per la seva banda, promouen la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Aquesta és la relació dels 29 projectes inclosos en l’eix 9 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020:
Ens local
|
Projecte
|
Cofinançament FEDER
|
Diputació de Tarragona
|
Operació Baronia d’Escornalbou
|
613.908,48
|
CC Alt Camp
|
Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra
|
890.162,18
|
CC Ribera d’Ebre
|
Camí de Sirga, camí de riu
|
629.379,13
|
Aj. Reus
|
Millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina de Reus
|
1.506.364,83
|
Aj. Vendrell
|
Recuperació i dinamització de l’espai públic i elements patrimonials del centre urbà de Coma-ruga
|
1.162.264,08
|
Aj. Vila-seca
|
Restauració per al desenvolupament cultural del Celler Noucentista de Vila-seca
|
2.000.000,00
|
6 ens locals
|
6 projectes
|
6.802.078,70
|
Diputació de Tarragona: “Operació Baronia d’Escornalbou”
El projecte es durà a terme a 7 municipis de la Baronia: Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou.
Un dels eixos bàsics de l’operació serà la restauració, ordenació i millora dels senders de la Baronia per respondre adequadament a les expectatives dels usuaris d’accions de turisme rural i turisme actiu basat en activitats esportives. A més a més de fomentar el turisme de natura i el turisme cultural i patrimonial. D’altra banda, es restauraran i es consolidaran elements d’interès del patrimoni arquitectònic situats en l’entorn del Castell i se’n valoritzaran els elements etnològics i patrimonials. El projecte preveu també dotar l’espai d’aigua potable i sanejament.
CC Alt Camp: “Història i patrimoni, les arrels d’una terra”
El projecte “Història i patrimoni, les arrels d’una terra” té per objectiu la restauració, recuperació i revalorització de part del seu patrimoni històric i cultural per a l’ampliació de l’oferta turística cultural i patrimonial de la comarca, fent-la més competitiva, atractiva i de qualitat. Amb aquesta operació es reforça i potencia l’actual i consolidada Ruta del Císter, i s’aprofiten les sinèrgies turístiques de la marca Costa Daurada. Entre d’altres actuacions, el projecte preveu la rehabilitació de dues naus de l’edifici de Ca l’Orga a Picamoixons per a la creació del centre d’interpretació de l’oli; la rehabilitació i museïtzació de la Fàbrica Martí Llopart i Trench, al Pla de Santa Maria, per explicar la conjunció de la vida rural i industrial del territori, la revalorització de l’entorn del Columbari Romà de Vila Rodona i l’adequació del raval del Carme i l’ampliació del sisè tram de l’itinerari del nucli antic d’Alcover. També inclou una actuació sobre el Castell, amb la rehabilitació del celler i museïtzació del celler i d’una de les sales del castell a Rodonyà mitjançant equipament audiovisual i multimèdia; la revalorització de l’entorn del Pi de Puigpelat i la senyalització de senders al terme municipal; la darrera fase de rehabilitació del castell de Vallmoll i l’arranjament del camí a la Torre de la Mixarda i la consolidació del Pont del diable a Figuerola del Camp.
CC Ribera d’Ebre: “Camí de Sirga, camí del riu”
El projecte té per objectiu la revalorització, la rehabilitació i la promoció turística del seu patrimoni natural, cultural i històric al llarg del GR99 i el riu Ebre en el seu pas per la comarca. Una estratègia turística conjunta i integradora de tots els municipis per contrarestar i reconduir una ocupació menys atomitzada i molt dependent del sector industrial a la comarca i de l’encara forta producció agrícola que no genera llocs de treball. Es tracta d’una aposta de futur per a una ocupació laboral més diversificada en el sector serveis. Pels seus atractius geogràfics i culturals singulars, es vol convertir el riu Ebre i el GR99 en un producte turístic competitiu i de referència del turisme actiu, de natura i cultural en l’àmbit del senderisme i el cicloturisme. Es pretén aconseguir-ho mitjançant la millora i potenciació del GR99, i la creació de subrutes d’interès turístic en el seu pas per la comarca.
Ajuntament de Reus: “Millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina”
El projecte té per objectiu condicionar i dignificar un espai de gran valor natural, patrimonial i cultural com és el Passeig de la Boca de la Mina, i dinamitzar-hi diferents usos que contribueixen a mantenir-ne la identitat. La millora de l’espai es completa amb la creació d’un parc botànic amb cultius tradicionals i una zona d’esbarjo. Així, es preveu una intervenció global amb la millora de la fixació del ferm amb una intervenció de caràcter natural, treballs en el drenatge de l’aigua de pluja i en l’enllumenat al llarg del passeig, així com la recuperació d’elements històrics de valor (fonts, bancs, tanques) i de part de l’arbrat.
El projecte també inclou la creació del Jardí Agrari del Camp, una zona verda de quasi 10.000 m2, situada al nord de la cruïlla del passeig de la Boca de la Mina i el carrer Saragossa, que pel nord-oest limita amb el barranc de la Mina, i del Parc de les Olors, amb espècies que siguin presents a l’entorn, que visquin amb poca aigua i disposades de manera que s’eviti una concentració de barreges d’olors en l’època de floració. Una altra actuació inclosa al projecte és l’organització de rutes teatralitzades al passeig per divulgar la història i els valors d’un espai singular, desconegut per la població no reusenca. Alhora, també s’han previst la creació d’una xarxa d’itineraris culturals i de paisatge, i per a la millora de la salut. Finalment, en el marc del projecte es podrà desenvolupar una xarxa d’espais lliures del municipi en connectivitat amb la xarxa d’espais naturals del Camp de Tarragona, millorar la integració del barri Gaudí en el conjunt de la ciutat i potenciar l’ús de les noves tecnologies dins del projecte Reus Smart City.
Ajuntament de Vendrell: “Recuperació i dinamització de l’espai públic i elements patrimonials del centre urbà de Coma-ruga com a elements estratègics de foment de l’activitat turística i econòmica”
El projecte preveu diferents actuacions al barri marítim de Coma-ruga per recuperar elements patrimonials arquitectònics i artístics del municipi per ampliar-ne l’oferta turística.
Ajuntament de Vila-seca: “Resyauració per al desenvolupament cultural del Celler Noucentista”
Aquesta iniciativa inclou la restauració i rehabilitació del celler i diferents accions amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat turística catalana i contribuir a la diversificació de l’oferta i desestacionalització de la demanda a través d’un projecte innovador, la museïtzació del celler. L’objectiu d’aquesta actuació és el disseny i execució d’un museu diferent destinat a impactar tant als ciutadans de Vila-seca, amb la seva història recent, com al visitant de fora, amb una oferta interessant de visita cultural i turística.
El projecte global de l’Ajuntament de Vila-seca també preveu crear un Parc Cultural entre els dos grans equipaments que disposa la zona de llevant: el Castell de Vila-seca, recentment restaurat, junt amb el seu jardí, i el conjunt del Celler Noucentista, que ara es rehabilitarà i s’adequarà per a usos culturals gràcies a aquest projecte.