Els tècnics d’Hisenda també subratllen la disminució del 46% dels expedients per blanqueig de diners
Redacció.- Les denúncies per delicte fiscal van caure el 2016 un 33,7% fins a situar-se tan sols en 226 denúncies i els expedients per blanqueig de diners van disminuir en un 46%, tot i que les xifres de l’exercici coincideixen ”paradoxalment” amb ”escàndols” com la publicació dels ‘Papers de Panamà’, el de ‘Football Leaks’ o els ‘Papers del Paradís’, segons han destacat els Tècnics del Ministeri d’Hisenda de Gestha. Per aquest col·lectiu, aquesta disminució de l’activitat de la persecució delictiva ratifiquen la denúncia realitzada pels tècnics d’hisenda el març passat coincidint amb la presentació dels resultats de la lluita contra el frau. En aquell moment, els tècnics van afirmar que l’opacitat podria ocultar la caiguda a plom de les denúncies per delicte fiscal davant l’Agència Espanyola d’Administració Tributària (AEAT).
Per als tècnics és paradoxal que mentre es publiquen els escàndols com els ‘Papers de Panamà’ hi hagi una espectacular caiguda de les denúncies per delicte fiscal i blanqueig de diners i es registrin 226 denúncies, una xifra molt allunyada de les xifres rècord registrades el 2011 quan es van arribar a 1.014 denúncies.
Les dades de Gestha es basen en la memòria de l’Agència Tributària que s’ha publicat aquest dilluns.
Els tècnics consideren que la caiguda a plom d’aquestes denúncies té quatre explicacions que per ells són clares. Per una banda la limitació de les seves competències en la lluita contra el frau, que els impedeix completar la investigació sobre delictes, simulacions, conflictes o fraus de llei que descobreixen en la seva activitat.
Unes altres explicacions són per l’ordre de l’AEAT de realitzar bàsicament investigacions parcials; per l’amnistia fiscal del 2012, anul·lada pel Tribunal Constitucional; i per la modificació de l’article 305 del codi penal.
En definitiva, quatre motius que segons aquest col·lectiu ”compliquen el descobriment de fraus superiors als 120.000 euros, quantitat a partir de la qual es cau en delicte fiscal.