El rotatiu apunta que les negociacions sobre una millora de l’autogovern per a Catalunya són “el camí correcte”, i el diputat d’ERC assenyala a De Guindos
Redacció.- El diari britànic ‘Financial Times’ ha publicat a l’edició en paper d’aquest dilluns un editorial titulat ‘El referèndum de Catalunya no té bases per crear un estat’. Segons el mitjà, el fet que la Llei del referèndum no marqui un mínim de vots per considerar-lo vàlid -“i que per tant una minoria de l’electorat pugui impulsar una declaració”- sumat a la “qüestionada legalitat de la votació” deixaria desproveïda de “legitimitat política” qualsevol proclamació d’una Catalunya independent. El diari assenyala que els arguments legals estan “a favor” de les autoritats espanyoles i critica que els resultats de les eleccions catalanes del 2015 “no eren una base per accelerar el programa secessionista”, ja que, argumenta, els partits independentistes van obtenir majoria d’escons però no de vots. “Tanmateix, el govern i la legislatura han tirat endavant, esquivant alegrement els estàndards democràtics apropiats per a un assumpte de tanta importància”, afirma.
El rotatiu indica que l’Estatut del 2006 seria “un bon inici” per tornar a negociar.
En el text el mitjà explica que el govern català està “pressionant” per celebrar un referèndum l’1-O “desafiant el Tribunal Constitucional” i destaca, en aquest sentit, que l’article 2 de la Constitució fa referència a “la indissoluble unitat de la nació espanyola”. Segons el diari econòmic, independentment de si la consulta té lloc o no, un pas “essencial” és el de tornar a les negociacions i assenyala que l’Estatut del 2006, esmenat de manera “imprudent” pel Tribunal Constitucional, seria “un bon punt de partida” per obrir negociacions “serioses sobre una versió actualitzada d’autonomia per a Catalunya”.
Gabriel Rufián carrega contra de Guindos
Per la seva banda, el diputat d’ERC Gabriel Rufián va aprofitar l’editorial per carregar contra el ministre d’Economia, Luis de Guindos, acusant-lo d’haver “pagat” a mitjà per publicar la informació. “Es diu que hem comprat editorials, jo mai diré que De Guindos hagi comprat aquest editorial”, va dir a Cuatro amb la seva habitual ironia.
A més, el sempre polèmic Rufián, va continuar la seva sarcàstica reguitzell tant en les seves declaracions per televisió, com després a través del seu compte de Twitter, on va ironitzar sobre els suposats errors de pronòstic del ministre quan el 2008 “negava la crisi”.