Un ‘showroom’, activitats infantils i l’edició d’un vi, entre les novetats
Una evolució creixent també l’ha experimentat la Festa de la Calçotada. Un concurs de menjar calçots que antigament es feia a la plaça del Blat amb dificultats per trobar participants, s’ha acabat convertint, en 33 edicions, en un acte emblemàtic i multitudinari que atrau nombrosos mitjans i milers de visitants, omplint la plaça del Pati, centre neuràlgic de la festa. La participació de Wegrzyn, que es pot cruspir prop de 300 calçots en els 45 minuts de concurs, també s’ha acabat convertint en un altre dels al·licients del certamen. La festa inclou altres concursos, com el de cultivadors de calçots o el de la millor salsa de la calçotada.
Vist l’èxit de la festa, el seu programa s’ha anat ampliant amb el pas dels anys i enguany torna a incorporar nous actes. Així, s’ha omplert el dissabte amb jocs i activitats per a públic familiar al Pati. El mateix dissabte, diversos restauradors de la ciutat oferiran “tastets” -tapes- inspirats en la cuina del calçot. En la mateixa línia, i com a novetat, un dels restauradors, propietari del negoci de càtering ‘ForEvents’, impartirà un ‘showroom’ a Sant Roc.
A la vegada, la cooperativa de Valls comercialitzarà un vi jove negre, batejat com a “4 Calçots” i que serà el primer, d’una gamma de tres vins locals, que es volen promocionar, en una iniciativa conjunta amb l’Ajuntament. Els altres dos vins nous, que es presentaran més endavant, seran un vi blanc dolç -de macabeu i moscatell- titulat “Kesse” -, i un negre criança, que s’anomenarà “La Pera, el bandoler”.
Durant la presentació de la Festa de la Calçotada aquest dilluns, també s’ha fet menció especial al restaurador vallenc Àngel Solé, recentment desaparegut en un accident de trànsit, considerat un dels ambaixadors de la calçotada arreu del món.