L’organització prepara canvis per a la trentena edició amb l’objectiu de donar més projecció al certamen
Així ho han ratificat els productors locals de torró i xocolata. Segons el propietari de Torrons Vicens, Àngel Velasco, “ha vingut més gent de la que esperàvem i la fira ha estat tan bona com la de l’any passat”. Lluís Roig, de Torrons Roig, ha assegurat que no s’han notat repercussions de la situació polítics del país: “hi ha hagut igual o més afluència de públic que l’any passat i s’ha venut el mateix o fins i tot una mica més”. Zoe Valero, segona generació de l’empresa Torrons Fèlix, ha reconegut que dissabte al matí hi havia certa incertesa però finalment “estem molt contents de com ha anat i la valoració és realment positiva”.
Tot i que els organitzadors no tenen el càlcul exacte, s’estima que unes 80.000 persones passen per la Fira del Torró .
Cuiners de renom
Alhora, s’ha ampliat l’Aula del Tast, on els visitants han pogut degustar torrons i xocolata, però també vins, cerveses, coques de recapta, formatges o sushi. A la Carpa de la Cuita s’ha mostrat en directe com s’elabora el clàssic torró d’Agramunt i també la xocolata a la pedra.
La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt s’ha consolidat com una de les gran cites gastronòmiques del país des de la seva fundació el 1988. S’hi pot trobar el torró elaborat tal com es feia fa més de 300 anys i també degustar innovacions de sabors i ingredients que trenquen amb qualsevol tradició.
Els pavellons firals han acollit uns 80 expositors, als quals cal sumar unes 140 paradetes de productes artesanals desplegades pels carres de la capital del Sió. A l’espai central, el Pavelló Dolç, dedicat als mestres torronaires locals, s’hi han trobat novetats com torró de vi, de pipes de carabassa, de xocolata amb xurros, de mel i llimona i de pastís ‘tatín’ amb poma caramelitzada.
Aquestes són les noves creacions que Torrons Vicens ha elaborat conjuntament amb el xef Albert Adrià. També ha presentat el Torró Història, inspirat en el recepta original de la Pastisseria Prats-Fatjó de Barcelona, on el mestre torronaire Àngel Velasco -pare- va entrar a treballar quan tenia 14 anys. Segons Velasco, les novetats que han tingut més acceptació han estat el Torró Història i també el de pipes de carabassa, fet que l’ha sorprès perquè és lleugerament picant i “pensàvem que arribaria només a paladars més sibarites”.
Torrons Vicens ha fabricat dues barres gegants de 250 quilos cadascuna, una de Torró Història i l’altre de Mel i Llimona, que s’exposen a la fira i aquest diumenge s’han repartit entre els visitants. Un altre producte nou de la firma són les barretes de torró ecològiques que substitueixen les típiques barretes energètiques. S’han elaborat amb la col·laboració del corredor de muntanya Eugeni Rosselló de la Pobla de Segur.
Torrons Fèlix també ha presentat noves formes de bombons de torró i la principal novetat de la firma Torrons Roig ha estat la varietat de maduixes amb nata.
Aquest any la fira ha fet una aposta per potenciar el seu caràcter més familiar i ha estrena una nova carpa – l’espai Cuinetes- on infants i adolescents han participat en tallers gastronòmics guiats. Aquest diumenge han après a fer creps de xocolata amb taronja o còctels sense alcohol. La directora de la Fira, Fàtima Puig, ha afirmat que el canvi ha estat molt positiu i els tallers infantils s’han omplert de participants.
Paral·lelament, tretze restaurants lleidatans s’han sumat enguany a la Ruta del Torró i durant tot aquest mes d’octubre ofereixen menús amb torrons i xocolata com a ingredients.