Indiquen que ho fan per la “pressió” de les grans cadenes que promouen la campanya però adverteixen que a les portes del Nadal no els beneficia
Així ho han explicat a l’ACN alguns dels consumidors que aquest divendres passejaven pel centre de Sabadell per gaudir del ‘Black Friday’. Laia Homs, una jove de la ciutat, ha assenyalat que ha aprofitat els descomptes per comprar-se un jersei que necessitava. “Val la pena, sobretot per aquelles persones que tenen una situació econòmica complicada i que potser d’una altra manera no podrien aconseguir l’abric que els agrada”.
Sandra Zaragoza, una altra consumidora que ha aprofitat el dia de festa per anar de compres, afirma que en el ‘Black Friday de 2016’ ja va adquirir diversos productes bàsics com mitjons, pijames i roba interior, que necessitava. “Aquest any hem tornat a venir a fer el mateix perquè la veritat és que els descomptes es noten”.
El petit comerç critica la campanya
Tot i que enguany hi ha molts més negocis petits que s’han sumat a la campanya, els comerciants de proximitat no acaben de veure-la amb bons ulls. Consideren que el ‘Black Friday’ és una tradició “de fora” que els ha vingut “imposada”, sobretot perquè grans cadenes han decidit promoure-la. “No ens beneficia, qui digui el contrari menteix”, assegura Maite Canalis, empleada de la botiga Xeviot de Sabadell que afegeix que fer descomptes de productes de primera qualitat amb la campanya de Nadal a tocar no és rentable. “Ens hi sumem perquè ens obliga la situació, és cert que tenim més afluència de públic aquests dos dies, però no es tradueix en un increment de les vendes globals, són peces que després deixarem de vendre per Nadal”, comenta. En aquest sentit remarca que el presupsot de les famílies “és el que és” i diu que han vist que moltes s’esperen al ‘Black Friday’ per comprar els regals. Alhora comenta que els consumidors s’estan acostumant a comprar sempre amb descomptes. “Quan no és el ‘Black Friday’ és el ‘Shopping night'”, explica.
En aquest mateix sentit s’expressa Lita Pujol, de la botiga de roba Lis, que assegura que l’any passat van decidir sumar-se a la campanya “per la pressió de l’entorn”. Pujol relata que molts dels seus clients porten dies esperant que arribi aquest divendres per fer les compres, per la qual cosa, assegura que ha notat una davallada de les vendes en els darrers quinze dies. “Molta gent ve avui i demà perquè fem descomptes, però el que està clar és que el que vens en dos dies no és el mateix que en quinze”, lamenta.
Per la seva banda, Georgina Giménez, de la botiga Luzmariel, confia que el ‘Black Friday’ serveixi per activar les vendes de cara la campanya de Nadal. “A les rebaixes la gent va a comprar el producte bé de preu que ja ha vist, aquí en canvi és diferent, els clients venen ja pensant en els regals de Nadal”, explica.
Durada dispar
Tot i que originàriament el ‘Black Friday’ se celebra el divendres després del dia d’Acció de Gràcies a Estats Units, a casa nostra la campanya s’ha estès en el tems, de forma que alguns establiments l’allarguen dos o tres dies i fins hi tot alguns la fan durar tota la setmana. Això també genera malestar entre els petits comerciants que exigeixen un acord. “Un dia d’oferta es pot aguantar, però és impossible poder mantenir el ritme de certs comerços grans”, comenta Laura López, encarregada d’una botiga de roba de la ciutat.