Categories: Noticies d'empreses

Ercros invertirà més de 40 milions a Tarragona en el marc del Pla 3D

Ercros té previst invertir 40,4 milions d’euros a les seves fàbriques de Tarragona, en el marc del Pla 3D. Aquesta xifra supera els 65 milions si sumem altres inversions en execució o pendents d’autorització administrativa.

El Pla 3D és el pla estratègic posat en marxa per Ercros, que persegueix la seva transformació en una empresa sostenible i s’assenta sobre tres dimensions: Diversificació, Digitalització i Descarbonització. Aquest pla conté 20 grans projectes, 14 dels quals es realitzaran a Tarragona. L’abast temporal del pla és el període 2021-2025, encara que l’execució de diversos projectes de digitalització i descarbonització transcendeixen aquest termini i s’allargaran fins a 2029. Per al període 2021-2029, Ercros preveu una inversió total de 92 milions d’euros i la generació d’un resultat brut d’explotació (ebitda) addicional de 194 milions d’euros.

Els 40,4 milions que s’invertiran a Tarragona es distribueixen de la següent manera:

–          El 85% es destinarà a nou projectes de descarbonització, que reduiran un 35% el conjunt de les emissions directes de CO2 de les cinc fàbriques de Tarragona (vs 2020);

–          El 13% es destinarà a quatre projectes de digitalització; i

–          El 2% restant es destinarà a un gran projecte de diversificació.

La realització de les 14 actuacions reforçarà la sostenibilitat del projecte d’Ercros a Tarragona, en fomentar la diversificació de l’activitat, augmentar l’automatització dels processos i millorar les prestacions ambientals de les instal·lacions.

En els últims 14 anys (2007-2020), Ercros ha invertit 163,1 milions d’euros a les seves fàbriques de Tarragona.

El Pla 3D succeeix al Pla Act (2016-2020), d’adaptació al canvi tecnològic, que va suposar la modernització de l’estructura productiva d’Ercros i la incorporació d’importants millores d’eficiència energètica.

Ercros té cinc fàbriques a Tarragona. Les de Flix, Vila-seca I, Vila-seca II i Tarragona enquadrades a la divisió de derivats del clor; i la de Tortosa, a la divisió de química intermèdia. Aquests centres donen feina de manera directa a un total de 474 persones i el 2020 van facturar 284 milions d’euros. El 38% de les vendes es va destinar a l’exportació.

Principals actuacions previstes a Tarragona

Projecte de diversificació:

–        Ampliació de la capacitat de producció de dipenta en un 15%, a la fàbrica de Tortosa, per a guanyar quota de mercat a Àsia i els EE.UU. El dipentaeritritol (dipenta) és un poliol d’alt valor afegit utilitzat per a fabricar pintures, lubrificants, estabilitzants del PVC i resines endurides amb llum ultra-violeta. Aquest projecte permetrà augmentar el pes de la divisió de química intermèdia.

Projectes de descarbonització:

–        Construcció d’un parc fotovoltaic, a la fàbrica de Flix, per a produir 6,4 GWh/a d’energia elèctrica, que es destinarà a l’autoconsum a la pròpia fàbrica i al subministrament d’una potencial planta de producció d’hidrogen verd. Aquesta actuació permetrà disposar d’una font d’energia elèctrica d’origen renovable a la fàbrica  i facilitar la reindustrialització de l’emplaçament.

–        Construcció d’una nova unitat de producció de vapor a través de la combustió de biomassa, a les fàbriques de Vila-seca I i Vila-seca II. Totes dues fàbriques utilitzen el vapor (actualment obtingut mitjançant gas natural) com a font d’energia calòrica en diversos processos.

–        Substitució del reactor de la planta de producció d’EDC (dicloroetà), a la fàbrica de Vila-seca II, per un de més eficient. Amb aquesta actuació es reduirà el consum de vapor a la fàbrica i, conseqüentment, la demanda de gas natural i les emissions de CO₂. L’EDC és un producte intermedi a la cadena del PVC.

–        Unitats d’aprofitament del calor residual dels processos, a les fàbriques de Vila-seca I i Tortosa, per a maximitzar l’aprofitament de l’energia del corrents de calor en substitució del gas natural i, en conseqüència, reduir les emissions de CO₂.

–        Millores operatives per a aprofitar el 100% de l’hidrogen produït en el procés electrolític, a les fàbriques de Vila-seca I i Vila-seca II, per a, amb això, disminuir el consum de gas natural i les emissions de CO2.

Altres projectes en execució, pendents d’autorització o en estudi (fora del Pla 3D):

–           Substitució dels equips electrolitzadors menys eficients, a la fàbrica de Vila-seca I, per uns altres de nova tecnologia que consumeix un 10% menys d’energia elèctrica. Aquest projecte finalitzarà el 2021.

–           Substitució de les esferes d’emmagatzematge de VCM, a la fàbrica de Vila-seca II, per un nou emmagatzematge amb tancs horitzontals semi-enterrats. Aquest projecte està en fase d’enginyeria, a l’espera de l’aprovació, per part de la Generalitat de Catalunya, de l’autorització ambiental integrada.

–           Instal·lació d’una unitat d’oxidació tèrmica per al tractament de les emissions gasoses, a la fàbrica de Vila-seca II. Amb aquest projecte, en fase d’execució, s’implanta la millor tecnologia disponible per a un sistema de depuració de gasos i s’adequa a la nova regulació.

–           En estudi, construcció d’una planta d’electròlisi d’aigua per a la producció d’hidrogen verd, a la fàbrica de Flix. L’energia elèctrica que requeriria aquesta planta provindria del parc solar fotovoltaic que està previst construir en aquesta mateixa fàbrica.

–           En estudi, instal·lació d’un parc fotovoltaic, a la fàbrica de Tortosa, de 6 GWh/a. L’energia elèctrica generada d’origen renovable permetria cobrir el 18% de les necessitats de la fàbrica.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

3 dies ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

2 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

2 setmanes ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

1 mes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago