Els opositors denuncien l’elevat impacte ambiental i social que tindria la nova infraestructura plantejada per les plataformes en defensa del ferrocarril
La proposta de construir al Baix Gaià el ‘bypass’ entre la línia convencional de ferrocarril i la de l’Alta Velocitat sorgeix del document ‘Diagnosi i proposta de millora del servei ferroviari al Camp de Tarragona’, presentat el mes passat per Pdf.camp -la Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat- i per l’associació Promoció del Transport Públic (PTP). Les plataformes sostenen que l’enllaç a Altafulla és la millor solució per evitar que Tarragona quedi desconnectada de l’alta velocitat a partir del 2018. En aquest sentit, avisen que, un cop es faci l’ample internacional, la ciutat perdrà l’Euromed.
La proposta, però, no es veu amb bons ulls per part d’algunes entitats del territori, que aquest dijous han fet públic un manifest de rebuig. L’han signat la Federació de Veïns de Llevant de Tarragona, l’Associació Mediambiental la Sínia, l’Esquerra Independentista d’Altafulla – l’EINA-AM, Acord per La Riera – Entesa, Associació Terres del Gaià, Ecologistes en Acció – GETE i l’Associació de Veïns de La Móra i Tamarit. Les entitats recorden que ja es va fer una proposta similar amb la construcció de l’Alta Velocitat i que, aleshores, ja van expressar la seva disconformitat.
La possible construcció d’aquest enllaç podria tenir un gran impacte en els diferents nuclis de la zona. El nucli de Ferran, adverteixen, quedaria envoltat d’infraestructures i afectat per un elevat impacte paisatgístic i acústic. El poble d’Altafulla, per la seva banda, veuria com el sud est del municipi quedaria sense cap espai lliure i envoltat entre carreteres i línies ferroviàries, mentre que la Pobla de Montornès ja té a tocar la línia del TAV i l’autopista, denuncien.
“No entenem, que es plantegi aquesta infraestructura de gran impacte sobre el territori i la inversió que suposa, ja que des de diversos estaments s’ha dit reiteradament que el tercer fil és una solució provisional i, precisament, aquesta proposta afavoria tot el contrari”, lamenten en el comunicat.
A més, els opositors critiquen que la proposta d’aquest enllaç ferroviari afecta de ple la Vall del Gaià i les seves hortes fèrtils. Les hortes de Ferran, on actualment hi ha camps de sembrat, avellaners i horta, són també un estratègic corredor biològic per la fauna, defensen. “La seva destrucció suposaria un nou impacte sobre aquest tram baix del riu Gaià, declarat Espai d’Interès Natural i integrat a la Xarxa europea Natura 2000”, conclouen.