La FCAC no prioritza mesures com la collita en verd o l’emmagatzematge per treure excedents del mercat
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya demana al Govern català que s’activi la destil·lació de crisi per a dos milions d’hectolitres de vi com a mesura per treure excedents del mercat davant la caiguda de vendes i el desequilibri entre oferta i demanda que s’ha produït en els mercats espanyol, europeu i mundial per la COVID-19.
La proposta de la FCAC es concreta en una destil·lació de crisi per import de 70 milions d’euros que es podria aplicar a uns 2 milions d’hectolitres de vi. Aquesta seria una mesura similar a l’aprovada l’any passat i suposaria uns preus sensiblement superiors als 40 cèntims per vi amb denominació d’origen i 30 cèntims per a la resta.
Joan Josep Raventós, responsable de vi de la FCAC, argumenta que “cal que s’aprovin mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de la COVID-19 en el sector vitivinícola, un dels més afectats per les restriccions en el canal Horeca. Amb aquesta actuació i les previsions de descens de producció als països veïns s’espera que el mercat pugui recuperar l’activitat d’abans de la pandèmia”.
En paral·lel, cal que el Govern estatal estableixi mesures generals tenint en compte que a Espanya s’està produint un important desajust en les disponibilitats existents que repercutirà en els cellers catalans, com ja va succeir l’any passat.
Els cellers cooperatius catalans, en canvi, no són partidaris de mesures com l’emmagatzematge o la verema en verd, que es consideren ineficients per corregir excessos ja generats.
A Catalunya, hi ha uns 60 cellers cooperatius que elaboren més de la meitat del vi català i tenen presència a pràcticament totes les denominacions d’origen.