Els clústers catalans estan treballant en iniciatives concretes
en els àmbits de la producció de material sanitari, la ciberseguretat i
el teletreball, l’educació a casa, la salut mental en el context de
confinament i l’alimentació
La consellera d’Empresa i Coneixement ha mantingut una reunió de treball amb representants dels 29 clústers catalans, que agrupen més de 2.600 empreses i entitats i representen el 30% del PIB de Catalunya.
Per Chacón, “en moments d’alta complexitat com l’actual cal una acció conjunta, diversa i basada en el canvi estratègic: aquest és el model sobre el qual es fonamenten els clústers”
Els 29 clústers catalans estan treballant iniciatives concretes per fer
front a l’emergència provocada per la Covid-19 en àmbits com producció
de material sanitari, la ciberseguretat i el teletreball, l’educació a
casa, la salut mental en el context de confinament i l’alimentació. Es
tracta dels clústers que formen part del programa Catalunya Clústers
d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del
Departament d’Empresa i Coneixement- que agrupen més de 2.600 empreses i
entitats (com universitats i centres tecnològics) i representen el 30%
del PIB de Catalunya.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha mantingut una reunió de treball amb els presidents dels 29 clústers catalans per analitzar l’afectació sectorial de la situació d’emergència provocada per la Covid-19. La trobada forma part de les reunions periòdiques que manté ACCIÓ amb els directius dels clústers catalans per fer seguiment de la situació d’emergència provocada pel coronavirus.
Per la consellera d’Empresa i Coneixement, “els clústers són una eina clau en situacions de crisi, i ara també ho són amb l’emergència de la Covid-19”. “En moments d’alta complexitat com l’actual cal una acció conjunta, diversa i basada en el canvi estratègic: aquest és el model en el qual es fonamenten els clústers”, assegura. Segons Chacón, “ara es manifesta més que mai aquesta necessitat de canvi, de sumar esforços entre multinacionals, pimes, startups, universitats i centres tecnològics per cooperar en projectes transformadors”. En aquest sentit, “els clústers són un entorn determinant per aconseguir-ho”, subratlla.
Els projectes més rellevants impulsats pels clústers catalans vinculats amb la situació provocada per la Covid-19 són:
- El Clúster Modacc lidera un projecte per impulsar la producció de mascaretes i bates de protecció per part d’empreses tèxtils catalanes. En concret, està identificant capacitats per reorientar l’activitat productiva de fabricants catalans per poder subministrar material d’ús sanitari als hospitals de Catalunya.
- El Clúster de Materials Avançats coordina més de 50 empreses amb més de 120 equips d’impressió en 3D (conjuntament amb la iniciativa del ‘Marketplace Covid-19’ posat en marxa per ACCIÓ) en diversos segments de la cadena de valor.
- Cenfim està col·laborant en un projecte a la Sènia de fabricació de caixes de plàstic que protegeixen al personal sanitari dels pacients amb la Covid-19 en el moment de dur a terme una intubació.
- El Clúster de Tecnologies de la llum (Secpho) aglutina tecnologies fotòniques útils per realitzar diagnòstics ràpids i precisos del virus. Per exemple, la termografia infraroja permet que, a través d’una cambra amb sensors d’infraroigs, es pugui generar un mapa tèrmic de la pell en temps real. La visió per computador permet que la combinació d’una llibreria d’imatges infraroges i l’estudi de comportament es pugui utilitzar en llocs molt transitats sense necessitat que els ciutadans hagin de passar per un punt de control determinat.
- El Clúster de Mobilitat Ferroviària (Railgrup) enforteix les capacitats del sector en ciberseguretat mitjançant l’organització de seminaris especialitzats, a escala nacional i internacional, per ajudar les empreses en la prevenció, detecció precoç, resposta i recuperació davant incidents cibernètics que puguin afectar les operacions en l’àmbit de les operacions ferroviàries.
- El Clúster d’il·luminació (Cicat) coordina la participació d’empreses fabricants en projectes de disseny i fabricació de respiradors.
- El Clúster Beauty ha activat un marketplace per al sector cosmètic per connectar ofertes i demandes de solucions, essencialment vinculades a gels hidroalcohòlics.
- El Kid’s Cluster impulsa la Campanya #Juguemenfamília per apropar jocs educatius a les cases en aquests període de confinament. Es tracta d’una plataforma de recursos educatius amb més de 20 organitzacions que han ofert els seus recursos com classes d’anglès per a nens, jocs, experiments, receptes de cuina o sessions musicals.
- Edutech Cluster està esdevenint l’altaveu de les iniciatives del sector tecnològic educatiu, que estan portant a terme els socis del clúster per donar suport a tota la comunitat educativa amb l’objectiu de fer front a la situació actual, tant per a centres educatius com per a famílies. El Clúster ofereix online un directori de solucions tecnològiques per a la consulta d’aquells docents que ho necessitin.
- El Clúster de Salut Mental coordina un consorci empresarial per millorar la salut mental i el benestar dels adolescents de les residències d’estudiants. El projecte es basa en oferir una formació especialitzada als directors dels centres per pal·liar alguns dels casos que es produeixen amb els estudiants que hi viuen, situacions que es poden aguditzar a causa de la situació actual.
- El Clúster Foodservice ha col·laborat en la creació d’una campanya per tal que els clients de restaurants adquireixin un bons prepagament per poder fer-ne ús quan acabi el confinament.