El projecte preveu dinamitzar el centre de la ciutat
L’edifici de l’antic Banc d’Espanya “també tindrà un ús social i cívic”. Així ho ha manifestat la consellera del Banc d’Espanya, Laura Castel. Per aquest motiu s’ha reunit aquest migdia amb l’associació de veïns Centre i també amb els representants dels grups polítics municipals per donar a conèixer les línies mestres d’aquest projecte
“L’espai permet fer compatible la conversió en la Rambla Science amb un ús social i cívic. Sempre hem reivindicat que aquest edifici tingui un ús polivalent i per això atendrem aquesta petició veïnal perquè és exactament el que nosaltres sempre hem pensat que havia de ser”.
I ha afegit Castel: “Estem fent tot el necessari per encaixar els dos objectius: donar-li un ús a la ciutadania al mateix temps que transformar-lo en un espai de referència de la co-creació i divulgació de la ciència i de la transferència del coneixement a través de la creativitat i del descobriment”.
“S’han acabat els edificis abandonats, per això l’aposta és un projecte que permetrà dinamitzar el centre de Tarragona, un equipament cultural que acostarà la ciència, la recerca i la tecnologia a tothom, de manera interactiva, accessible i compatible. Un projecte que impulsarà un oci educatiu i cultural integrat al turisme de qualitat. En definitiva, -remarca Castel- un espai que convidarà a entrar i, el més important, a participar”.
Per aquest motiu, el passat mes de juliol la consellera responsable del projecte es va reunir amb tècnics de l’Oficina de Projectes, amb els serveis de Contractació municipal, així com representants dels centres de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l’Institut Català d’Investigació Química i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili amb l’objectiu de posar fil a l’agulla.
L’edifici de l’antic Banc d’Espanya va obtenir finançament dels Fons FEDER per valor de 1.975.333,73 euros que ens ajudarà a rehabilitar l’espai. Això suposa gairebé la meitat del pressupost de la inversió global, valorat en 3.956.434,94 euros.
L’Ajuntament de Tarragona, propietari de l’edifici, és el responsable del projecte, que compta amb l’assessorament i col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i dels quatre instituts d’excel·lència del territori: l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
L’edifici de l’antic Banc d’Espanya de Tarragona, situat a la Rambla Nova de la ciutat, ocupa una superfície de 2.700 metres quadrats repartits en tres plantes, als quals s’han d’afegir 1.000 m2 més del semi-sòtan. L’edifici, neoclàssic, va ser construït l’any 1928 per l’arquitecte Joan de Zavala i Lafora, és de titularitat municipal des de 2010 i actualment està catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL).
Comunicat de la CUP: El Banc d’Espanya ha d’esdevenir un equipament de gestió pública que doni resposta a les mancances del Centre
Avui s’ha celebrat la reunió entre els diferents grups municipals, els tècnics i els veïns i veïnes del Centre per explicar el desenvolupament i intencions del projecte “Rambla Science” a l’antic Banc d’Espanya.
Malgrat aquesta reunió s’hauria d’haver celebrat amb anterioritat al plenari en el qual es va dur a terme un modificatiu de crèdit en relació aquest projecte, la CUP agraïm la predisposició de la consellera Laura Castel a obrir un diàleg amb la oposició i el veïnat per tal de garantir que el Banc d’Espanya conjugui els usos previstos amb el “Rambla Science” i les reivindicacions veïnals, les quals evidencien la necessitat de disposar d’equipaments en el centre de la ciutat.
Malauradament, considerem que el projecte del Banc d’Espanya s’hauria d’haver originat de forma inversa a com s’ha concebut, ja que el “Rambla Science” no és el resultat d’un procés deliberatiu que conclogui que una prioritat de la ciutat sigui disposar d’un centre de divulgació científica. Ben el contrari, es va idear un projecte que pogués encaixar en una convocatòria d’una subvenció europea. La CUP pensem que caldria haver analitzat conjuntament amb el veïnat quin altre ús a nivell de ciutat podria haver estat compatible amb les funcions de Centre Cívic i, a partir d’aquí buscar subvencions per finançar-ho.
A més, des de la CUP considerem que aquesta reunió no s’han resolt tot el seguit d’incerteses que van motivar el nostre vot contrari al modificatiu de crèdit del passat Consell Plenari. D’una banda, seguim sense conèixer el cost final que tindrà el projecte, doncs la quantificació de 4 milions d’euros corresponen, només, a la rehabilitació de l’edifici, sent un misteri a quant ascendirà el cost total del projecte científic i mobiliari en el seu interior.
Tampoc no s’ha clarificat que els usos reivindicats pel veïnat (ludoteca, sala de lectura, aules d’estudi i informàtica…) es podran encabir en les diferents sales que no estaran destinades a la divulgació científica. Per últim, sorprenentment, no hem trobat una resposta clara sobre la gestió i viabilitat del projecte, malgrat tenim exemples recents que demostren les complexitats de construir equipaments sense una previsió clara de com seran gestionats, com hem vist amb el cas del Palau d’Esports.
Per tot plegat, la CUP es compromet a fiscalitzar i realitzar totes les esmenes necessàries per garantir que el projecte executiu final del Banc d’Espanya pugui donar resposta a les mancances del Centre reclamades per l’Associació de Veïns TGN Centre. En qualsevol cas, la CUP sempre apostarà per una gestió 100% pública de tot l’equipament, incloent el possible espai de restauració i perquè aquest esdevingui un espai que s’impliqui amb els projectes educatius dels centres de primària i secundària de la ciutat.