- La sessió ordinària del Consell Plenari d’aquest divendres, 15 de novembre, incorporarà a l’ordre del dia l’aprovació del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), el document que estableix el marc orgànic i funcional per prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar la resposta adequada a les possibles solucions d’emergència del municipi.
El DUPROCIM inclou una descripció acurada de tots els riscos que afecten el municipi i els recursos disponibles per fer-hi front. D’aquesta manera, el document inclou les adaptacions locals dels plans per a incendi forestal (Infocat), inundacions (Inuncat), nevades (Neucat), risc sísmic (Sismicat), risc químic (Plaseqcat), risc en el transport de mercaderies perilloses (Transcat), risc radiològic (Radcat), risc de contaminació de les aigües marines (Camcat) i risc de ventades (Ventcat).
Així mateix, el document també contempla els anomenats “riscos territorials”: emergències per pandèmies, emergències per onades de calor, emergències per onades de fred, risc per emergències per episodis de contaminació de l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix, risc generat per a emergències per interrupció de servei elèctric, riscos per a accidents en el transport de mercaderies perilloses per conduccions, emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, emergències aeronàutiques, emergències per concentració de persones en activitats concretes i emergències d’accidents amb múltiples víctimes.
Per últim, el DUCIPROM també inclou especificitats locals, com el protocol Operació Iglú, el protocol d’actuacions preventives en l’activació del pla Neucat en prealerta (actuacions específiques dels serveis de neteja, provisió de sal i de vehicle llevaneus) i el procediment d’actuació en cas de ventades en recintes municipals i espais públics.
El conseller de Protecció Civil, Josep Acero, ha destacat que “amb l’aprovació d’aquest document la ciutat no només s’adapta a la legislació vigent, sinó que fa una important passa endavant en el coneixement de tots els riscos hipotètics als quals ens afrontem i ens posa encara en millor disposició per fer-hi front si, malauradament, mai ens trobem en una situació d’emergència”.
L’aprovació del DUPROCIM pel Consell Plenari serà el segon pas de la tramitació d’aquest document, després que el passat 6 de novembre rebés la informació favorable per la Comissió local de Protecció Civil. Si el document és aprovat pel Ple, un cop superat el període d’informació pública, el DUPROCIM haurà de ser homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.