El cementiri de Tarragona ha habilitat un espai per a les famílies tarragonines que han perdut una criatura durant la gestació, el part o pocs dies després de néixer
La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, propietària del cementiri, ha impulsat aquesta iniciativa amb l’objectiu de donar visibilitat al dol gestacional, perinatal i neonatal , que sovint les famílies encara han de patir en silenci i soledat perquè no té cabuda en els espais de dol convencionals. Aquest nou espai de recolliment s’ha habilitat en una de les places del cementiri i vol donar resposta a les sensibilitats dels nous temps, oferint un lloc de reflexió i silenci per als que han patit aquesta pèrdua.
L’espai consisteix en un gran banc semicircular que embolcalla un exemplar d’arbre de l’amor, originari de l’est de la Mediterrània i que té com a particularitat que la seva fulla té forma de cor. A partir d’aquesta estructura circular que afavoreix el recolliment, s’han replicat quatre circumferències més, cadascuna de les quals ha estat enjardinada amb una olivera i flora autòctona .
Al costat del banc, en un faristol de ferro, trobem una placa commemorativa on es pot llegir la frase: ” Fins i tot el més petit dels peus té el poder de deixar petjades eternes en aquest món”, un text triat pels pares i mares del grup Espai de Paraula – un servei d’acompanyament en el dol a aquelles famílies que han patit una pèrdua gestacional i perinatal–. En aquest faristol, concretament dins un calaix situat a la part inferior, es pot trobar un Llibre de memòria on les famílies poden deixar escrits els seus sentiments, pensaments i missatges de record. Qui s’estimi més plasmar de manera privada el seu missatge o testimoni, disposarà d’un altre exemplar d’aquest llibre a les oficines del cementiri.
Segons Núria Pié, infermera gestora de maternitat de l’hospital de Santa Tecla, “ és una bona notícia per a la ciutat. Finalment, el cementiri de Tarragona disposarà d’un espai específic, íntim i de recolliment per a les famílies que s’enfronten a aquests processos de dol. Aquest espai ha estat molt reivindicat per les famílies, entitats i també pels professionals, perquè entenem que és una necessitat, un pas més en la visualització de la pèrdua, reconeixement social i una reafirmació que han sigut mares i pares que han perdut un fill o una filla. Com a professionals no podem evitar el seu dolor, però sí pal·liar el seu patiment” .
Aquest dilluns a la tarda, un grup de persones que travessen aquest procés de dol i professionals sanitaris dels diferents hospitals de la ciutat de Tarragona que, en algun moment o altre, els han acompanyat en el camí, han fet una visita a aquest espai. Han estat acompanyats per responsables de la Xarxa Santa Tecla i de la Fundació Mémora, impulsora del grup Espai de Paraula. Aquest espai és d’accés lliure en horari d’obertura al públic del cementiri.