ANAV està enllestint un pla d’acció per actuar i encara no confirma si l’origen del degoteig és la barrera de pressió del circuit intern
Redacció.- Ecologistes en Acció denuncia que la central nuclear de Vandellòs II hauria d’haver-se aturat “com a mínim, fa dues setmanes”. L’Associació Nuclear d’Ascó-Vandellòs (ANAV) va comunicar el passat divendres que s’havia executat una parada no programada a la planta, en detectar un augment del cabal d’aigua als desguassos de l’edifici de contenció. En un comunicat, els ecologistes asseguren que la fuita prové del circuit primari de la barrera de pressió i que l’incident s’hauria d’haver classificat de nivell 1 a l’escala INES, considerant-lo, almenys, com una “anomalia”. Per part d’ANAV, no s’ha confirmat que el circuit primari sigui l’origen del degoteig d’aigua però han assegurat que estan enllestint, i donaran a conèixer en breu, el pla d’acció i intervenció que caldrà dur a terme per reparar la fuita que els mateixos procediments interns van detectar al recinte de contenció.
Segons Ecologistes en Acció, “la normativa no permet cap fuita d’aquest tipus i obliga a aturar la central immediatament, donat que el límit permès per a aquesta tipus de fuites és zero”. Acusen el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de “permissivitat” i lamenten que l’incident hagi estat classificat de nivell 0 en l’escala INES, per l’organisme de control. Segons els ecologistes la planta ha operat durant dues setmanes tot i haver detectat l’augment de l’aigua als desguassos.
En el comunicat, els ecologistes alerten que hauria pogut produir-se el tipus d’accident conegut com a BOJA (Loss of Cooling Access) que suposa la pèrdua de l’accés del refrigerant. “Donada la perillositat que comporten aquestes fuites, les especificacions tècniques de funcionament (ETF) dicten que la central s’ha d’aturar quan es detecti la més mínima fuita. No obstant això, Vandellòs II ha continuat funcionant fins al 2 de març, tot i les advertències dels inspectors”, denuncien.
Per la seva banda, fonts d’ANAV no han confirmat que la fuita estigui o no al circuit primari del recinte de contenció. Tanmateix, comunicaran en breu el pla d’acció que definirà la intervenció necessària de reparació. Des de la planta s’insisteix que l’incident no ha suposat cap risc ni problema per a la salut de les persones i el medi ambient.