La Taula treballarà en la recuperació del riu i en la creació d’una ruta adjacent al seu curs, el Camí Blau
La Diputació de Tarragona, els 20 municipis per on passa l’eix principal del riu Francolí (Vimbodí Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vilaverd, La Riba, Valls, Alcover, El Milà, Vallmoll, La Masó, El Rourell, Els Garidells, El Morell, Perafort, La Pobla de Mafumet, Constantí, Els Pallaresos, Tarragona, Vilanova de Prades i Vallclara), l’Entitat Descentralitzada de Picamoixons i els Consells Comarcals del Tarragonès, de la Conca de Barberà i de l’Alt Camp han constituït avui la Taula del Francolí, mitjançant la signatura d’un protocol de col·laboració.
La Taula del Francolí té com a objectiu agrupar els esforços de tots els agents implicats des de tres perspectives: la millora ambiental del riu com a connector ecològic; l’impuls del Camí Blau del Francolí, i la posada en valor de la identitat dels municipis que formen part del curs del riu, tant en l’àmbit ambiental com social i econòmic.
En l’actualitat, diversos ajuntaments, consells comarcals i la Diputació de Tarragona ja estan duent a terme treballs per a la recuperació del riu. La Taula neix amb la voluntat d’alinear, coordinar i impulsar aquestes accions, per tal que es regeixin per una visió global.
En concret, la comissió tècnica de la Taula, que es crearà al setembre, treballarà en accions relacionades amb la gestió del riu, dels seus afluents i d’altres ambients aquàtics i riberencs; en el control d’espècies exòtiques invasores; en la implicació de la societat mitjançant el voluntariat i l’educació ambiental; en l’impuls del Camí Blau del Francolí, un sender transitable adjacent al riu que ha d’enllaçar els municipis i les comarques que travessa, i en la cerca de finançament per executar tots els projectes. Actualment, la Diputació de Tarragona ja compta amb algunes línies de treball per a la recuperació de camins i senders, i ha executat diverses actuacions de millora de l’entorn del riu.
L’acte de signatura per a la creació de la Taula del Francolí ha tingut lloc aquest dimecres a la seu de la Diputació de Tarragona i hi han participat el president de la Diputació, Josep Poblet; la diputada de Medi Ambient, Imma Costa; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid; el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Joan M. Sanahuja; el president de la Conca de Barberà, Francesc Benet; els alcaldes de Vimbodí Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vilaverd, La Riba, Valls, Alcover, El Milà, Vallmoll, La Masó, El Rourell, Els Garidells, El Morell, Perafort, La Pobla de Mafumet, Constantí, Els Pallaresos, Tarragona, Vilanova de Prades, Vallclara, i el president de l’Entitat Descentralitzada de Picamoixons.
El Francolí, un dels principals rius del litoral català
El riu Francolí és un dels cursos fluvials principals de la façana litoral catalana que desemboquen directament al Mar Mediterrani. Té el seu origen a una altura de 800 metres sobre el nivell del mar i neix a la Font Major de l’Espluga de Francolí, a resultes de la confluència dels diversos cursos tributaris des de les Muntanyes de Prades. Des d’aquí i, fins al mar, el riu recorre una seixantena de quilòmetres; la seva conca abasta una superfície de 856 kilòmetres quadrats, i el riu desemboca a la zona portuària de Tarragona.