Amb un recorregut pels carrers i places del barri al que està vinculda, per la recuperació per part de l’entitat veïnal fa 25 anys, la cercavila suposarà la primera sortida de l’any de la bèstia en el passatge de la llegenda en què aquesta, després d’hivernar i amb l’arribada de la calor, desperta, torna a la ciutat i atemoreix a la ciutadania. Aquest fet serà el que farà que calgui trobar per Sant Magí un valent cavaller i la princesa que durant les festes de Santa Tecla, i en l’acte ‘La Cucafera Baixa’, aconseguiran domesticar-la i fer-la bona per tal que deixi de cruspir-se persones, llenci caramels i balli contenta.
D’aquesta manera l’entitat segueix fomentant que es conegui la llegenda de la Cucafera apostant per les seves representacions. Segons aquesta, i molt similar a la de Sant Jordi donat que en part la bèstia també té morfologia de drac junt a la de cocodril i tortuga, es diu que la bèstia també atemoria a la ciutadania. En aquest cas, la història té una heroïna, Santa Marta, segons unes fonts, o Santa Margarida, segons altres, en funció de si parlem de les cucaferes o les tarasques, qui aconsegueix domesticar l’animal amb bones oracions fent del seu aspecte ferotge un caire juganer i esbojarrat.
La ‘Despertada de la Cucafera’ serà l’acte d’obertura de les XXVIII Festes del Barri del Port que arriben del 27 al 30 de juliol i amb el que s’ha volgut fer pas pels principals punts del barri per tal de compensar que la majoria d’actes tinguin lloc en un mateix indret, el carrer Sant Miquel, per qüestions logítiques. Així, l’itinerari de la cercavila partirà des de la Plaça de la Mitja Lluna i seguirà per Apodaca, carrer Barcelona, Plaça del Comerç, Estació, carrer Orosi, carrer Apodaca, Plaça dels Carros, carrer Reial, Plaça dels Infants, carrer Smith, carrer Rebolledo i carrer Sant Miquel.