Consellera Munté als joves participants a la First Lego League: “Volem que sigueu capaços d’arribar fins a Mart, fins a la Lluna o fins allà on vulgueu”

La consellera de la Presidència ha presidit avui la recepció oficial a una representació dels participants en els tornejos estatals i internacionals d’aquest programa internacional, que té per objectiu promoure les vocacions científiques entre els joves

  • Catalunya és un referent a Europa dins la First Lego League, ja que hi contribueix de manera destacada amb l’organització de 13 tornejos en què han concursat més 5.000 estudiants, gairebé la meitat del total de participants de l’Estat espanyol
La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha presidit avui la recepció oficial als participants en els tornejos estatals i internacionals de la FIRST LEGO LEAGUE. L’acte, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, ha comptat amb la presència de deu equips en representació de tots els estudiants catalans que han participat en l’edició d’enguany d’aquest programa internacional, que té per objectiu promoure les vocacions científiques entre els joves. Es tracta dels equips següents:
  • FEDAC Sant Narcís: FEDAC Black Wolvineers (Girona)
  • Institut els Planells:  LEGO DOGTOR’S (Artesa de Segre)
  • VIARÓ: YPSILON VIARÓ (Sant Cugat del Vallès)
  • Institut Roseta Mauri: Lego Master (Reus)
  • Institut Can Jofresa: Wall-e-Team (Terrassa)
  • Institut Andreu Nin: ROBOKIDS (el Vendrell)
  • Equip Vilabots (Sant Pere de Vilamajor)
  • Institut Ausiàs March: BIOBYTE (Barcelona)
  • Sagrat Cor Sarrià: #scsdoveteam (Barcelona)
  • Sagrat Cor Sarrià: #scstrencalosteam (Barcelona)
La consellera Munté ha volgut agrair a tots els equips, en nom del Govern, que hagin representat Catalunya a la First lego League i que ho hagin fet “tan bé”. “Us heu convertit en autèntics ambaixadors del nostre país i de les seves potencialitats, que són moltes, també en aquesta àrea clarament”, els ha assegurat.
“Fa pocs dies llegíem la noticia que un noi de Vilanova i la Geltrú havia guanyat un premi de la NASA, en Joel Romero, un apassionat de la robòtica que ha creat un prototip per controlar robots que estan a la superfície de Mart des de la terra i això ens dona una idea del país que som i que volem ser. No disposem de recursos naturals, no tenim diamants, no tenim petroli, però tenim una gran creativitat, tenim moltes institucions que són capaces de treballar a l’hora i d’impulsar programes tan importants com aquest”, ha destacat Munté.
Després que els prop de cent nens i nenes assistents a l’acte hagin explicat els seus projectes, la consellera ha expressat el compromís del Govern de treballar per “aprofitar la gran oportunitat” que suposen les TIC, un sector “capaç de generar molts llocs de treball de molta qualitat”. Munté també ha refermat la voluntat de l’Executiu de promoure polítiques que “afavoreixin l’emancipació dels joves” i “garanteixin la igualtat d’oportunitats entre homes i dones”.
“Tenim el potencial d’uns nois i d’unes noies que volem que siguin capaços d’arribar fins a Mart, fins a la Lluna o fins allà on vulgueu, i que això passi des de qualsevol indret del país i sense cap altre condicionant que no sigui el de disposar de les eines necessàries per fer-ho possible”, ha assegurat Munté.
En aquest sentit, la consellera ha recordat que el Govern ha aprovat el Pla StemCAT, un programa per promoure les vocacions tecnològiques entre els joves, especialment entre les noies, amb l’objectiu que la programació i la robòtica educativa siguin presents a l’escola des dels primers cursos de l’educació obligatòria, potenciant el que es coneix com a disciplines STEM.
Així mateix, el Pla StemCAT també busca desplegar iniciatives específiques per enriquir i promoure l’oferta d’activitats extraescolars en què es fomenti i desenvolupi la competència digital avançada, com la programació i la robòtica i les tecnologies digitals creatives a Catalunya.
Finalment, la consellera Munté ha valorat que els projectes realitzats pels equips participants a la First Lego League incorporen un valor social afegit a la seva vessant tecnològica: “Un aspecte molt important és que tota aquesta creativitat està clarament al servei de desplegar iniciatives que contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones”, ha destacat.
Per tot això, ha demanat als nens i nenes: “Encomaneu aquesta passió que teniu per la robòtica a d’altres companys i companyes, perquè necessitem que aquesta cadena s’eixampli i sigui cada vegada més forta i més nombrosa”.
L’acte també ha comptat amb les intervencions del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, i del president de la Fundació Scientia, organitzadora a Espanya de la FIRST LEGO LEAGUE, Ricard Huguet.
“Avui estem reconeixent la vostra passió per la programació i robòtica. És important i no volíem deixar de fer-ho”, ha assegurat Puigneró, que també ha advocat per incorporar més noies al sector TIC: “No podem renunciar al 50% del talent”, ha afirmat.
Per la seva banda, Ricard Huguet ha anunciat la posada en marxa del pla social de la Fundació Scientia amb l’objectiu d’integrar, el pròxim curs, 50 centres educatius de màxima complexitat que seran becats perquè 1.000 alumnes puguin participar a la FIRST LEGO LEAGUE. “Creiem en les oportunitats per a tothom i que el talent no té condició”, ha afirmat Huguet.
 
Foment de les vocacions científiques
 
FIRST LEGO LEAGUE és el programa que fomenta les vocacions científiques i tecnològiques entre els joves de 6 a 16 anys mitjançant experiències d’aprenentatge úniques. A partir d’un únic repte, presentat a nivell internacional i sempre relacionat amb temàtiques actuals de l’entorn global com el reciclatge, l’educació o les energies renovables, els joves s’entusiasmen amb la ciència i la tecnologia i aprenen valuoses habilitats i competències per al seu futur personal i professional.
Cada temporada, FIRST LEGO League convida tots els equips a resoldre un problema del món real. En l’edició 2016-2017, el Repte Animal Allies ha animat els participants a millorar les interaccions de les persones amb els animals. Els equips han treballat intensament durant més de 10 setmanes per presentar projectes com es que els estudiants han pogut mostrar avui al Palau de la Generalitat.
Catalunya, participant destacat en el programa
Actualment, FIRST LEGO LEAGUE està implementat a 88 països i hi participen més de 320.000 joves arreu del món. Catalunya és un referent a Europa, ja que hi contribueix de manera destacada amb l’organització de 13 tornejos en què han concursat més 5.000 estudiants agrupats en 717 equips, gairebé la meitat del total de participants de l’Estat espanyol.