El professor d’Esade afirma que els mercats observen com Frankfurt ha evitat aquest dimecres l’augment del deute sobirà d’Espanya
El professor Tornabell assenyala que en la sessió d’aquest dimecres al matí en el mercat secundari s’observen ”indicis” de la intervenció del Banc Central Europeu per frenar la pujada de la prima de risc que s’ha situat a les 13h per sobre dels 130 punts ”i podria estar més alta” sinó hagués intervingut amb una injecció de liquiditat el BCE.
Aquesta intervenció es podrà conèixer de manera concreta el pròxim mes, quan es publiquin les dades per part del regulador de la Unió Bancària. La prima de risc espanyola va tancar el mes de setembre en l’entorn dels 100 punts.
Per Tornabell aquesta intervenció de Frankfurt com a conseqüència d’aquest rebrot de la prima de risc en resposta a les inquietuds dels inversors en el mercat secundari davant les incerteses del desenllaç del conflicte català, suposa un salt qualitatiu que fa que hagi passat de ser un assumpte intern a una ”crisi europea”.
L’Íbex, en vermell
Tornabell afirma que el mercat està descomptant en la sessió d’aquest dimecres les violentes càrregues policials de l’1-O, les portades dels diaris més important del món, les declaracions d’alguns representants de governs de la Unió Europea, les grans mobilitzacions amb motiu de la jornada d’aturada general ”i no sé fins a quin punt” ha influït també el contingut del discurs del rei Felip VI.
La borsa reacciona davant situacions d’incertesa perquè els mercat volen ”seguretat” i aquests dies planeja una situació ”d’incertesa política i social per la manca de lideratge dels polítics” davant la crisi política a Catalunya.