Collboni reclama a Brussel·les “una legislació comunitària” per front a plataformes com Uber o Airbnb

El tinent d’alcalde de Barcelona destaca que una “resposta unida de la UE” a les noves aplicacions digitals oferirà més “eficàcia”

ACN Brussel·les .- El tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació de Barcelona, Jaume Collboni, ha demanat aquest dimecres a la UE que estableixi un marc legal mínim que permeti a les grans ciutats fer front a empreses d’economia col·laborativa com Uber o Airbnb. Collboni ha recordat que un dels problemes que presenten aquest tipus de plataformes és que “no tenen regulació” i ha reclamat a Brussel·les que estableixi una legislació comunitària perquè les grans ciutats puguin actuar. “Hi ha problemes locals que les grans ciutats no poden resoldre soles”, ha remarcat, després de reunir-se amb el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici.
“En la mesura que hi hagi una resposta unida de la UE i de les ciutats que patim aquest problema, la nostra eficàcia serà més gran que la que tenim fins ara”, ha afirmat el tinent d’alcalde.

Collboni ha lamentat que, pel que fa a les plataformes d’economia col·laborativa, les legislacions estatals no estiguin harmonitzades entre elles o, en alguns casos, siguin inexistents. Davant aquesta desregularització, el tinent d’alcalde de Barcelona ha indicat que cada ciutat reacciona “com pot” i ha recordat que “Barcelona forma part d’una xarxa de 15 grans ciutats europees que tenen aquest mateix problema”.

Plataformes com Airbnb “tenen un efecte de pressió en la pujada del preu de l’habitatge”, ha advertit Collboni. Pel que fa a les seves demandes a la UE, ha dit que és “conscient que aquí (a Brussel·les) les coses van a poc a poc i que els debats s’han d’introduir en el temps i la forma oportuna”, però ha reiterat que “ara és el moment de començar a posar sobre la taula reptes concrets”.

Barcelona, rebuda amb “normalitat”
Collboni també ha reconegut que durant les reunions ha parlat sobre “qüestions de política interna” catalana. “És evident que les qüestions de política interna són objecte de debat quan es produeixen reunions d’aquest tipus”, ha afirmat. Tanmateix, Collboni ha negat que el context polític català influeixi en la relació que Barcelona té amb la UE o amb la possibilitat que aculli l’Agència Europea del Medicament.

Davant les evasives de Brussel·les al govern català, Collboni també ha destacat la “normalitat” amb què la UE acull, en canvi, Barcelona. “Això demostra que és possible tenir una interlocució institucional normal, fins i tot en un context polític complicat”, ha subratllat.

El tinent d’alcalde de Barcelona ha afirmat que en les seves reunions a Brussel·les ha parlat àmpliament de “l’excel·lent candidatura” que Barcelona presenta per acollir l’Agència Europea del Medicament. “La resposta ha sigut molt positiva per part de tots. És una candidatura magnífica que tothom reconeix que compleix tots els requisits”, ha dit. Collboni s’ha mostrat molt confiat en les possibilitats de Barcelona i ha reiterat que “és una candidatura molt potent”.

L’objectiu de la visita del tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació de Barcelona a Brussel·les era “introduir la perspectiva local i de les grans ciutats” en l’agenda pressupostària i estratègica de la UE. Collboni ha insistit que defensar “la perspectiva local a l’hora de repensar l’agenda i les prioritats europees és fonamental”.

A Brussel·les, Collboni s’ha reunit, entre d’altres, amb la comissària de Política Regional, Corina Cretu, el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, o el president del Comitè de les Regions, Karl-Heinz Lambertz.