El Departament d’Agricultura ha publicat la darrera actualització de l’Observatori de l’agricultura i l’alimentació ecològiques, que recull l’evolució d’aquesta producció des de l’any 2000
En els darrers 10 anys, la superfície de producció i el nombre d’operadors ecològics s’ha multiplicat per tres. Actualment, a Catalunya hi ha més de 170.000 hectàrees dedicades a la producció ecològica i més de 3.200 operadors inscrits al Registre d’Operadors Ecològics del Consell Català de Producció Ecològica (CCPAE). Durant l’any 2016, la superfície certificada com a ecològica va créixer més d’un 21%.
Aquesta informació està recollida en la darrera actualització de l’Observatori de l’agricultura i l’alimentació ecològiques, publicat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en què es donen les últimes dades disponibles sobre la producció agroalimentària ecològica a Catalunya i s’analitza la seva evolució, des de l’any 2000, respecte la producció total agroalimentària catalana i respecte la producció ecològica del conjunt de l’Estat i la Unió Europea.
Així, segons l’Observatori, la superfície ecològica catalana representa aproximadament el 7,2% del total de superfície ecològica estatal, cosa que situa Catalunya com el tercer territori amb més superfície, i representa l’1,27% de la superfície ecològica de la Unió Europea.
A Catalunya, els conreus ecològics majoritaris són la trilogia mediterrània, és a dir, la vinya (8,1%), l’ olivera (4,6%) i els cereals i lleguminoses per a gra (3,2%). D’entre aquest tres, destaca però el sector de la viticultura, ja que més del 20% de la vinya de Catalunya és ecològica. Les pastures (68,5%) i el bosc (11%) ocupen una part important de la superfície ecològica de Catalunya.
Les dades ofertes per l’Observatori també mostren el pes que té Catalunya en l’elaboració i transformació de productes ecològics i en la comercialització. El nombre d’operadors certificats dedicats a aquests sectors representen més del 25% dels que hi ha a l’Estat espanyol. A més, Catalunya també és capdavantera en algun sector ramader, com el de l’avicultura de posta, que ha experimentat un creixement del 45% en un sol any. El nombre d’agricultors i ramaders ecològics ha anat augmentant progressivament i actualment n’hi ha gairebé 2.500.
A partir d’aquest estudi es pot concloure que la producció agroalimentària ecològica és cada vegada més important a Catalunya, i que lluny d’estancar-se, cada any hi ha més agricultors, ramaders, elaboradors i comercialitzadors que aposten per aquest tipus de producció.
Novetats en l’estructura de l’Observatori
El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha renovat l’estructura de l’Observatori de l’alimentació i l’agricultura ecològiques, dividint la informació en 4 blocs: operadors i superfície ecològica, agricultura ecològica, ramaderia ecològica i activitats industrials ecològiques. Cadascun d’aquests blocs es subdivideix en els sectors productius més destacats. Com a resultat, s’obtenen 41 fitxes que resumeixen l’evolució de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya des de l’any 2000.
Com a novetat respecte anys anteriors, s’han incorporat 3 noves fitxes: una dedicada a la superfície ecològica conreada, una altra a pastures, prats i farratges ecològics i una tercera que resumeix la situació dels diferents sectors ramaders ecològics. A més, també s’han incorporat uns mapes on es localitzen les explotacions ramaderes segons l’espècie.