Catalunya recupera el 2016 les xifres de despesa alimentària d’abans de la crisi

Entre el 2008 i el 2016, les llars amb persones de més de 65 anys impulsen les compres amb un augment del 37% i les famílies joves disminueixen el consum un 22%

ACN Barcelona .- Les llars i les famílies catalanes pràcticament ha recuperat aquest 2016 les xifres de despesa alimentària que hi havia al 2008, just abans de la crisi, segons una de les conclusions de ‘L’Observatori Bon Preu i Esclat del consum alimentari a Catalunya’ dirigit per Josep Oliver, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Oliver ha destacat que el protagonisme de la recuperació del consum alimentari durant aquest llarg període entre el 2008 i el 2016 han estat les llars on la persona de referència és el jubilat de més de 65 anys, que ha incrementat el consum en un 36,9% mentre que la despesa alimentària de les llars més joves, fins els 44 anys, s’ha desplomat un 22,3%. Oliver ha explicat que les pensions, que estan fora de cicle econòmic, han ajudat a sustentar les estructures familiars.
La despesa alimentari registrada en el 2016 es va enfilar fins als 15.100 milions d’euros, una xifra que pràcticament iguala a la registrada a finals del 2008, just a l’inici de la crisi, que es va situar en 15.146 milions d’euros.

En termes de consum alimentari per càpita, el 2016, amb 2.058 euros per persona, es va recuperar les xifres del 2008 que estaven situades en 2.072 euros per càpita.

Josep Oliver ha explicat que un dels elements més destacats de l’Observatori del consum alimentari a Catalunya és el comportament ”radicalment” diferent que han registrat les llars més joves, on la persona de referència està entre el 16 i els 44 anys, que han vist com en la crisi han disminuït la seva despesa alimentària en un 22,3% entre el 2008 i el 2016, i amb un 23,2% en el període concret de crisi entre el 2008 i el 2013.

Per contra, les llars on la persona de referència té més de 65 anys, han incrementat la seva despesa alimentària en un 36,9% en el període del 2008 al 2016 i un 17,4% en el període de la crisi (2008-2013).

Oliver ha explicat que aquest increment de la despesa alimentària de les persones grans s’explica perquè de tots és conegut que durant els anys de crisi les pensions de jubilació han permès que els pares jubilats hagin fet transferències de despesa en productes alimentaris dirigits als fills o nets que s’han quedat sense feina.

Demarcacions

L’observatori també fa referència al diferent comportament que han tingut les quatre demarcacions catalanes en la recuperació del consum alimentari. Així, les comarques gironines són les que més ràpid han recuperat el consum alimentari amb un increment del 5% el 2016 en relació amb el 2015, les de Barcelona amb un augment del 4,3%, Tarragona del 3,6% i finalment Lleida amb l’1,8%.

La demarcació de Barcelona, que representa més del 66% de la població total de Catalunya, va registrar el 2016 una despesa alimentària per càpita de 1.958 euros, sense tenir en compte la despesa en tabac. Rere de Barcelona està Girona amb 1.925 euros, Tarragona amb 1.721 euros i a la cua Lleida amb 1.613 euros.

Creix el consum d’hortalisses, peix i precuinats

Entre els aliments que han guanyat terreny en la despesa alimentària, l’Observatori destaca les hortalisses, el peix i els menjars precuinats.

Entre els que es mantenen hi ha la fruita i entre els que perden pes destaquen el consum de la carn, el pa, els cereals, els lactis i els ous.

Pere Anglada, director financer de Bon Preu i Esclat, ha subratllat que aquesta pèrdua de pes del consum de la carn s’ha compensat amb l’increment dels aliments precuinats on l comercialització de la carn es fa cuinada.

Llars unipersonals

Oliver també ha destacat que en l’Observatori es constata el protagonisme cada cop mes rellevant de les llars unipersonals en sentit contrari a les llars amb més de 4 persones. Mentre que les unipersonals augmenten la despesa alimentària entre el 2008 i el 2013 un 17,1%, les llars on hi ha més de quatre persones disminueixen aquesta despesa en un 19,1%.