El 17% de les llars que atén l’ONG són de mares soles amb fills, un percentatge que gairebé duplica el que es dona a la societat catalana
Una altra dada que apunta l’ONG és que la taxa de pobresa relativa de la població catalana, del 19,2%, “es dispara” en el cas de les dones que són mares soles fins al 40,4%. Passa el mateix, afegeix, per a les dones d’origen estranger, segment de la població en el qual el percentatge puja fins al 42%.
A banda també denuncia que, en matèria salarial, les dones treballadores tenen sous “inferiors” als homes. A partir de les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) Caritas subratlla que el salari brut a Catalunya el 2015 per als homes va ser de 27.514 euros, mentre que el de les dones va ser de 20.946.
A parer de l’entitat, aquesta bretxa salarial reflecteix la major precarietat laboral de les dones, la major dedicació horària a les tasques de la llar, l’anomenada ‘doble jornada’, i que la conciliació familiar recau en elles amb major freqüència. Una de les conseqüències de tot plegat, afegeix, és que ocupin menys llocs de responsabilitat que els homes, en el que es coneix com a ‘sostre de vidre’.
A més, l’entitat considera que respecte a un major pes a l’hora de conciliar vida familiar i laboral, són les dones les que més permisos o excedències agafen per tenir cura d’infants i persones grans.
Per tot plegat, Caritas Diocesana de Barcelona demana una política d’ocupació més centrada en les dones, que recorda que són “la meitat de la població”. Que els permisos de maternitat i paternitat gaudeixin de les mateixes condicions, per no penalitzar les dones. I una reforma del Salari Mínim Interprofessional per situar-lo en els mil euros mensuals.