Categories: Noticies de Catalunya

La calor, la humitat i el fong periculària fan preveure pèrdues significatives en la producció d’arròs al Delta

Unió de Pagesos calcula que la recol·lecta es reduirà almenys un 30% respecte a la campanya anterior

ACN Amposta .- Els productors del delta de l’Ebre preveuen una campanya amb una reducció de producció significativa respecte a l’any passat. Unió de Pagesos calcula que es podria recol·lectar un 30% menys que el 2016, quan es van collir 129.000 tones d’arròs. Les pèrdues seran majors o menors segons la varietat. Tot plegat, per culpa de la climatologia dels darrers mesos, amb molta calor i humitat, que ha fet aparèixer el fong periculària. Les altes temperatures han avançat entre 10 i 12 dies la sega, una tònica que han seguit altres cultius, com la fruita, la fruita seca o la vinya. Així, la campanya podria acabar la primera setmana d’octubre.
Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, explica que hi ha varietats més tocades que altres. És el cas de l’arròs bomba, que ha patit unes condicions tan desfavorables que s’han produït “autèntics desastres”. “Hi ha una finca que tenia 1.200 jornals i pràcticament l’han hagut de fanguejar tota; se’ls ha perdut gairebé tota la collita”, ha detallat Verdiell, que ha recordat que amb pèrdues d’almenys un 30% ja es pot sol·licitar una rebaixa de mòduls. Al marge dret, la quantitat de producció no està fallant tant com es preveia en un inici i una de les varietats que està “millor del que es preveia” és la Jsendra.

L’arròs ha patit calor, humitat i el “mal de la gota”, la gota d’aigua que es queda entre la fulla i la tija i que actua com a efecte lupa amb el sol. “Crema la tija i s’asseca l’arròs”, relata Verdiell, que ha afegit que ha fet tanta calor que, en alguns casos, s’ha cremat directament. Derivat de la calor i l’alta humitat, el fong periculària ha afectat molts arrossars, que fan témer pèrdues importants. Aquest fong produeix una substància tòxica que frena el creixement de la planta, i és especialment nociva quan ha sortit l’espiga, perquè l’asseca.

Tot plegat tindrà efectes en la qualitat de l’arròs. Aquells camps que s’hagin vist afectats per les condicions climatològiques obtindran un gra més prim que habitualment, mentre que el gra d’altres arrossars que no hagin patit tant seran d’una qualitat normal. Amb tot, Verdiell apunta que fins que no acabi la sega i s’analitzi el producte no se sabrà. L’arròs ha de passar per la prova de molí. Com menys grans trencats hi hagi després del procés de mòlta, més qualitat es considera que té l’arròs.

La periculària ha estat un problema més que aquesta campanya s’ha afegit al del caragol poma. Els esforços se centren al marge esquerre, on està escampat per tot arreu; mentre al dret intenten controlar les zones afectades. Algunes parts l’any vinent se salinitzaran, d’altres es faran en guaret i als desaigües on hi ha caragols es posarà aigua de mar. A l’esquerra, els camps s’inundaran d’aigua salada. Mentrestant, també s’avança en la sembra en sec per mirar de “coexistir amb el caragol”, segons Verdiell.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

18 hores ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago