L’arròs ha patit calor, humitat i el “mal de la gota”, la gota d’aigua que es queda entre la fulla i la tija i que actua com a efecte lupa amb el sol. “Crema la tija i s’asseca l’arròs”, relata Verdiell, que ha afegit que ha fet tanta calor que, en alguns casos, s’ha cremat directament. Derivat de la calor i l’alta humitat, el fong periculària ha afectat molts arrossars, que fan témer pèrdues importants. Aquest fong produeix una substància tòxica que frena el creixement de la planta, i és especialment nociva quan ha sortit l’espiga, perquè l’asseca.
Tot plegat tindrà efectes en la qualitat de l’arròs. Aquells camps que s’hagin vist afectats per les condicions climatològiques obtindran un gra més prim que habitualment, mentre que el gra d’altres arrossars que no hagin patit tant seran d’una qualitat normal. Amb tot, Verdiell apunta que fins que no acabi la sega i s’analitzi el producte no se sabrà. L’arròs ha de passar per la prova de molí. Com menys grans trencats hi hagi després del procés de mòlta, més qualitat es considera que té l’arròs.
La periculària ha estat un problema més que aquesta campanya s’ha afegit al del caragol poma. Els esforços se centren al marge esquerre, on està escampat per tot arreu; mentre al dret intenten controlar les zones afectades. Algunes parts l’any vinent se salinitzaran, d’altres es faran en guaret i als desaigües on hi ha caragols es posarà aigua de mar. A l’esquerra, els camps s’inundaran d’aigua salada. Mentrestant, també s’avança en la sembra en sec per mirar de “coexistir amb el caragol”, segons Verdiell.
La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…
Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…
El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…
Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…
Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…
Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…