“Baix a Mar”, premi a la millor producció de les comarques tarragonines del FIC-CAT 2017

El festival internacional de cinema en català de Roda de Berà va atorgar aquest premi al documental, que retrata la Torredembarra dels anys 20 i 30

URV Activ@.- El XIè Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT, celebrat del 5 a l’11 de juny a Roda de Berà, va premiar el documental “Baix a Mar” com la millor producció de les comarques tarragonines. Maria Roig, directora i guionista (2016) va rebre el premi de mans de Joan Reig, membre del jurat i bateria de Els Pets, en l’últim dia del festival.

L’obra, que competia en l’apartat de documentals de la secció oficial, presenta un testimoni històric valuós i estètic: imatges de la Torredembarra dels anys 20 i 30, dels feixucs treballs dels pescadors, de l’arribada del capità d’un vaixell i d’imatges familiars i turístiques a la platja. Són les imatges que va trobar l’any 2013 la família Alcina a les golfes de casa seva, en blanc i negre, en cinema mut i sense tractar, i va fer arribar a l’Arxiu Municipal de Torredembarra. Les filamcions estan ben realitzades i tenen voluntat documental. Després de la recuperació material de les pel·lícules per part de l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya i una investigació sobre l’autor de les imatges i la família filmada, duta a terme per Maria Roig, col·laboradora de la Unitat del Cinema de la URV i per Pedro Nogales, membre de la Unitat, calia fer-ne un documental.

“Baix  a mar”

En el documental fet per Maria Roig al 2016 (30′) hi presenta una història literària, a partir de les imatges i la documentació trobada. És la nena Margarita Tizón Duclaud qui explica que cada any la seva família barcelonina, encapçalada pel seu pare, l’industrial tèxtil Manuel Tizón autor de les imatges, estiueja a la vil·la marinera. Ella explica com és de lliure la seva vida veient treballar als pescadors, observant els vaixells des de la platja, anant i venint lliurement, des de la llar familiar als carrers del poble, lluny de l’ambient emmidonat de la capital.

El productor del documental ha estat l’Ajuntament de Torredembarra. Al Festival i a la seva secció, ha competit amb vuit documentals més.Maria Roig ha col·laborat amb èxit en altres obres relacionades amb la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV. Al FIC-CAT s’han atorgat tretze premis més.

La desena edició del FIC-CAT es va dedicar als i a les guionistes, aquesta figura rellevant de la indústria cinematogràfica que té molt poc recorregut professional a casa nostra. La major part dels directors i directores es fan el seu propi guió o acaben adaptant guions d’altri o provinents del teatre.

El FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada és una iniciativa de l’àmbit cinematogràfic que neix l’any 2008 amb la voluntat de posar a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya —i de tots els territoris i països d’arreu del món— l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, compartir experiències i potenciar la creació des de la indústria del país i en la llengua que ens és pròpia. En aquest sentit cada any el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i realitzadores, amateurs i professionals, que tinguin propostes creatives, arriscades i innovadores. I té la voluntat de normalitzar la realització i el consum audiovisual en català, la llengua pròpia.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

2 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

2 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

3 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

3 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago