Tot i que molts establiments en els quals ja es paga per les borses, a partir d’aquesta data, serà obligatori que els comerciants cobrin una quantitat per cada bossa de plàstic que proporcionin.
EFEverde.- Els espanyols consumim 8.476.000 de bosses de plàstic cada any, una mitjana d’unes 180 per habitant i any, l’equivalent a una cada dos dies segons la memòria d’impacte normatiu del Reial Decret sobre reducció del consum d’aquests elements, el lliurament del gratuïta quedarà prohibida l’any que ve.
El recull la memòria de l’anàlisi d’impacte normatiu del “Projecte de Reial Decret sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel qual es crea el registre de productors de productes (Repp)” actualment sotmès a procés de participació pública, que conclourà el pròxim 15 de setembre.
L’últim esborrany de Reial Decret de data de 25 de juliol assenyala que a partir del primer de març de l’any 2018 es prohibirà la “lliurament gratuït” als consumidors de bosses de plàstic lleugera i amb espessor igual o superior a 50 micres, exceptuant lleugeres (aquelles que s’usen per contenir aliments o per raons d’higiene).
Tot i que molts establiments en els quals ja es paga per les borses, a partir d’aquesta data, serà obligatori que els comerciants cobrin una quantitat, per cada bossa de plàstic que proporcionin i hauran n’informa als consumidors exposant els preus en un lloc visible.
La memòria d’impacte del Reial Decret estableix uns preus orientatius per a aquests productor en funció del seu gruix, així en les de menys de 15 micres per a usos per raons d’higiene o que es subministren com a envàs primari per a aliments a granel com fruites, llegums, carn o peix es fixa en 5 cèntims d’euro; entre 15 i 29 micres, 10 cèntims d’euro i per a les de més de 30 micres, 15 cèntims d’euro per bossa.
A partir del 2020 es prohibirà el lliurament de bosses de plàstic lleugeres o molt lleugeres, excepte si són de plàstic compostable, quedant a més prohibida el lliurament de les denominades de plàstic fragmentable. Igualment les d’un gruix igual o superior a 50 micres (les de menys són lleugeres) han de contenir un percentatge mínim de 30 per cent de plàstic reciclat.
Menys residus
El Reial Decret té com a finalitat reduir el consum de bosses de plàstic i complir amb la normativa europea, incorporant la directiva de la UE de 2015, que obliga a informar sobre la quantitat de bosses que es posen al mercat, el que comporta la creació d’una secció de productors i un registre dels mateixos. La memòria d’impacte detalla a més que la seva posada en marxa tindrà efectes positius sobre la competència i des del punt de vista de les càrregues administratives suposarà un impacte d’uns 3.400 euros per inscriure en el registre i 136 euros anuals.
Aquesta mesura suposa un “estalvi” respecte a la presentació d’informació en les 19 CCAA i ciutats autònomes, que en conjunt requeriria per a aquest tràmit una quantitat superior als 67.000 euros. La despesa màxim en el consum de bosses fins a gener de 2020 s’incrementaria en uns 653 milions d’euros, el que sumat als als 146 milions actuals (dades de 2014), suposaria en conjunt una mica més de 800 milions d’euros.
No obstant això, l’aplicació del Reial decret repercutirà positivament en la reducció del nombre de bosses de plàstic abandonades, de manera que tindrà impacte positiu en altres sectors com el turisme o els serveis de neteges. A més la memòria preveu que la prohibició a partir del 2020 de les bosses de plàstic lleugeres no compostables suposarà un augment de l’ús de bosses d’altres materials com paper o teixits, a més d’altres contenidors com carros o cistells, el que afavorirà el desenvolupament d’altres sectors industrials. Els residus plàstics i els microplásticos poden originar-se per múltiples objectes d’aquest material ampolles, bosses o un altre tipus d’envasos i embolcalls que un cop al mar es van trencant en trossos cada vegada més petits per acció del vent, la llum solar o l’onatge i segons Greenpeace s’han trobat aquest tipus de residus a l’interior de mes de 170 espècies marines