Barcelona principalment però també Tarragona, Lleida i Montserrat acolliran activitats de l’1 al 8 de juliol
La capital catalana ha estat escollida seu d’aquest congrés mundial i, com ha destacat, el secretari general de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, Ramón Gené, tot i no hi haver-n’hi molts arreu del país sí que hi ha tradició. Tenint en compte que el de la Generalitat és l’únic que funciona a l’Estat –i ho fa des del 1927- serà precisament el Palau de la Generalitat el que acollirà el concert inaugural l’1 de juliol al vespre. Aquest concert es repetirà dilluns a la tarda.
Prèviament però, durant el matí de dissabte es farà un preàmbul del congrés amb diversos tastets al passeig de Joan de Borbó de Barcelona on 15 carillonistes d’arreu del món oferiran al públic que passegi per la zona un repertori ampli i amè de peces escrites o arranjades per ser tocades amb carilló. Diumenge es farà el concert ‘Mil sons’ amb la Banda Municipal de Barcelona a L’Auditori.
Durant tot el congrés es repetiran miniconcerts al Parc de la Ciutadella, l’Avinguda de la Generalitat i l’Avinguda de la Catedral. D’aquesta manera, l’instrument estarà present al carrer i la gent el podrà conèixer i escoltar. Les encarregades d’oferir aquests concerts de 20 minuts seran les 14 associacions federades a la World Carillon Federation.
El dimarts 4 de juliol tindrà lloc el concert d’orquestra, carilló i soprano a la Sagrada Família i dimecres serà el torn d’un concert especial de cloenda davant de la Catedral de Barcelona. A més, durant els tres dies tindran lloc ponències i reunions sobre aquest instrument.
A partir del 4 de juliol, el congrés marxa de Barcelona per celebrar el postcongrés. Així, el dijous 6 de juliol tindrà lloc el concert ‘Música per a una Catedral’ per a orquestra, cor, orgue i carilló a la Catedral de Tarragona. Un dia després es farà el concert ‘Diàleg sonors al Monestir’ amb carilló i orquestra al Monestir de les Avellanes a Os de Balaguer i dissabte el congrés es clourà definitivament amb el concert ‘Entre Muntanyes’ al Monestir de Montserrat.
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, s’ha mostrat encantada que Catalunya pugui acollir el congrés i ha considerat “molt positiu” que es destaqui que el carilló del Palau de la Generalitat és l’únic de l’Estat que sona amb regularitat. “És un actiu importantíssim i ens honora. El congrés pot contribuir al coneixement del carilló i a la seva expansió”, ha remarcat la consellera. A més, Munté ha assegurat que “amb les tasques que es puguin desenvolupar dins el congrés i tinguin a veure amb l’expansió del coneixement i la formació del carilló, el Govern serà sensible a les propostes i conclusions que puguin sorgir”. Per últim, la consellera ha assegurat que els actes del congrés són “una oportunitat única” per a tothom, i ha fet una crida perquè els ciutadans participin i assisteixin als concerts i els actes que s’han organitzat”.