El vicepresident de la CE afirma que “el respecte a la constitució espanyola és el punt de partida de qualsevol debat”

Frans Timmermans, First Vice-President of the EC in charge of Better Regulation, Inter-Institutional Relations, the Rule of Law and the Charter of Fundamental Rights

Frans Timmermans assegura que si “en el context de l’estat de dret” es creen “noves realitats” en un estat membre la Unió Europea actuarà en conseqüència

ACN Brussel·les .- El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha afirmat aquest divendres que “el respecte a la Constitució espanyola és el punt de partida de qualsevol debat”. Després de les paraules del president de la CE, Jean-Claude Juncker, que va dir en una entrevista a Euronews que respectaria el ‘sí’ en un referèndum, si arribés “algun dia”, Timmermans ha assegurat que “en el context de l’estat de dret” les constitucions dels estats membres “s’han de respectar”. “La Comissió espera dels estats membres el respecte de l’ordre constitucional d’aquests”, ha sentenciat. Davant la insistència dels periodistes, que han demanat una “resposta clara” per part de la CE sobre el referèndum de l’1-O, el vicepresident ha dit: “No vull entrar en aquest debat ara”. “És clar per la CE i pel seu president que el respecte de la constitució espanyola és el punt de partida de qualsevol debat”, ha conclòs.
Entre les preguntes, una d’elles ha estat la que ha fet la periodista d’Euronews, el canal que aquest dijous va emetre l’entrevista amb Juncker. La corresponsal li ha demanat al vicepresident sobre quina seria la posició de la Comissió si hi hagués un referèndum legal a Catalunya. “Acceptaria la voluntat del poble català?”, ha preguntat. Timmermans ha “insistit” en la seva resposta des de Brussel·les en “el respecte a l’estat de dret”. Si en aquest context es creen noves realitats en aquests estats membres, ha dit respecte a una Catalunya independent, seran també “realitats noves per a la Unió Europea”. “Si és així, actuarem en conseqüència i això s’aplica a tots els estats membres”.

A la roda de premsa també han preguntat per la carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van enviar dijous al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al rei Felip VI per demanar-los diàleg sobre el referèndum. El vicepresident de la Comissió, però, no s’ha volgut pronunciat al respecte perquè “desconeix” el contingut de la missiva o la reacció del govern espanyol.