La URV impulsa una tècnica per evitar el frau en la comercialització de l’oli de palma

Pla obert del fruit del qual s'extreu l'oli del palma. Imatge publicada el 28 de setembre de 2017. Horitzontal.

La investigació permet determinar la procedència del producte, garantint que prové de plantacions forestals conegudes

Redacció.- Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han impulsat una tècnica per evitar el frau en la comercialització de l’oli de palma, el més consumit al món. Els baixos costos de producció han comportat que el nombre de plantacions de palma industrial s’hagi multiplicat darrerament, i això ha provocat greus problemes ambientals, com la desforestació, i l’expulsió de poblacions indígenes. Per evitar-ho, les empreses productores han d’obtenir una acreditació que garanteix que l’oli de palma que comercialitzen prové de plantacions que segueixen uns criteris ambientals i socials sostenibles, però, tot i això, els casos de frau són comuns. Les diverses tècniques desenvolupades per la URV permeten determinar la procedència de l’oli de palma de forma més econòmica i ràpida.
L’estudi ha estat impulsat per les investigadores Pilar Callao i Itziar Ruisánchez, del Grup de Recerca de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors, del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, en col·laboració amb Luis Cuadros i Ana María Jiménez, del grup de recerca Anàlisi en Alimentació i Medi Ambient (AnAMA)” amb de la Universitat de Granada.

Concretament, s’han centrat a analitzar successivament les mostres aplicant una tècnica de cromatografia de líquids amb detectors independents, dues tècniques de cromatografia de gasos amb què van poder obtenir informació sobre la composició dels diferents olis. Cap de les cromatografies mesurades permeten per si mateixes identificar l’origen geogràfic amb fiabilitat. Per aquest motiu, posteriorment es van aplicar tècniques quimiomètriques i de fusió de dades amb què es va aconseguir la informació rellevant que permet determinar l’origen geogràfic de la mostra d’oli de palma amb un baix percentatge d’error, d’aproximadament un 5%.

L’aplicació d’aquestes tècniques, que per primer cop s’han utilitzat amb oli de palma, millora els sistemes que existien fins ara i calcula la procedència de la mostra de forma més ràpida i amb una alta fiabilitat. Els resultats d’aquest estudi poden ser útils per a organismes oficials de control d’oli i per a les cooperatives, segons han detallat les investigadores.