La URV coordina un projecte per recuperar espais de la Batalla de l’Ebre

Amb aquesta finalitat s’ha signat un conveni amb els ajuntaments d’Amposta, l’Aldea i Campredó

URV Activ@.- La Batalla de l’Ebre també va deixar una empremta important en diferents punts del terme d’Amposta, Campredó i l’Aldea, a les comarques del Montsià i el Baix Ebre respectivament. De fet, entre les torres de Font de Quinto, a Campredó; i la Carrova, a Amposta, situades a banda i banda del riu Ebre es va viure un dels episodis més sagnants de la Batalla de l’Ebre, just la nit que va començar, el 25 de juliol del 1938. En una maniobra de distracció, intentant creuar el riu Ebre, van perdre la vida a mans de les tropes franquistes uns 1.700 soldats en aquest punt, la majoria brigadistes internacionals, membres de la IV Unité “La Marsellesa”. En aquesta zona s’hi troben búnquers i fortificacions que mereixen ser recuperats, dignificats i interpretats.  És per això que aquest matí s’ha signat un conveni entre la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV i els ajuntaments d’Amposta, l’Aldea i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Campredó per tal  d’investigar fonts d’informació històrica i crear rutes històrico-culturals relacionades amb la Batalla de l’Ebre en aquesta zona.

Arran d’aquest conveni hi haurà una recerca prèvia, fonamentalment en arxius militars, sobre les accions que es van realitzar durant la Batalla de l’Ebre en cadascun dels municipis esmentats i a partir de la informació recollida es signaran convenis específics per desenvolupar accions concretes en cadascun d’ells, com ara marcar els punts d’interès i les intervencions que s’han de fer. L’objectiu final és crear una ruta turística i històrica que doni a conèixer aquest episodi històric i dignifiqui les restes que encara queden de la Batalla de l’Ebre, al voltant d’aquests tres municipis. L’encarregat de coordinar el projecte serà el degà de la Facultat de Lletres de la URV i catedràtic d’Història Contemporània, Josep Sánchez Cervelló, un dels màxims especialistes sobre la Batalla de l’Ebre. “El turisme bèl·lic és molt important i amb aquest projecte aconseguim dos fites importants recuperar la nostra història i donar-li una rendibilitat econòmica”, ha apuntat Sánchez Cervelló. “La voluntat de la nostra universitat és servir l’entorn immediat i amb projectes així ho demostrem”, ha afegit el rector, Josep Anton Ferré. “Vull posar en valor el fet que tres pobles s’hagin posat d’acord per tirar endavant una iniciativa que ens beneficia a tots”, ha assenyalat per la seua banda l’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu. “Això és el primer pas d’una cosa més gran”, ha assenyalat al seu torn, l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs. Mentre que l’alcalde l’EMD de Campredó, Damià Grau, ha destacat que al tram baix del riu Ebre no s’ha fet una recerca exhaustiva sobre la Batalla de l’Ebre. “Aquest projecte és l’embrió per començar a recuperar la memòria històrica”, ha dit.

El conveni s’ha signat aquest matí a la torre de Campredó en un acte en el qual hi ha intervingut el rector de la Universitat Rovira i Virgili i president de la Fundació URV, Josep Anton Ferré; i els alcaldes d’Amposta, Adam Tomàs; l’Aldea, Daniel Andreu; i l’EMD de Campredó, Damià Grau. Fruit d’aquest conveni, l’Ajuntament d’Amposta aportarà 5.756 euros; el de l’Aldea 1.979; i l’EMD de Campredó 1.265 euros. La vigència de l’acord és d’un any prorrogable anualment, mitjançant una addenda, per un període màxim de 4 anys.