Unes 2.000 persones participen en més de 40 activitats organitzades per la Setmana de la Ciència

Del 9 al 18 de novembre públic de totes les edats ha participat de les diferents activitats que la Universitat i diferents institucions del territori han organitzat amb motiu de la Setmana de la Ciència a Tarragona

  • Tallers, monòlegs científics, rutes teatralitzades, conferències i exposicions han omplert el territori de ciència durant deu dies amb motiu de la Setmana de la Ciència 2018. Unes 2.000 persones han participat de les més de 40 activitats que la URV i diferents instituts de recerca del territori han organitzat per a públics de totes les edats amb l’objectiu de fomentar l’interès de la societat per la ciència i el coneixement, i d’ensenyar els darrers avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera.

Durant deu dies, els carrers de la Part Alta de Tarragona han vist passejar la figura del químic català Antoni de Martí i Franquès acompanyat d’estudiants de batxillerat a qui els explicava qui va ser, com era la Tarragona en la què va viure, a finals del segle XVIII i principis del XIX i quines han estat les seves aportacions a la ciència. Aquesta ruta teatralitzada també es va fer dissabte 17 per a famílies de l’Associació Matinada de persones amb discapacitat intel·lectual, de Torredembarra.

Més de 200 estudiants van conèixer la figura d'Antoni de Martí i Franquès a través de la ruta teatralitzada sobre el químic català.
Més de 200 estudiants van conèixer la figura d’Antoni de Martí i Franquès a través de la ruta teatralitzada sobre el químic català.

També, i al llarg de tota la setmana passada, més de mil alumnes de 23 centres escolars de les comarques de Tarragona van passar pel CRAI del campus de Sescelades per participar en algun dels set tallers científics dissenyats per als escolars de primària i de secundària. Els tallers, que han rebut el finançament de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), tractaven de disciplines molt variades com ara la instal·lació d’un hort urbà sostenible, la recerca sobre la naturalesa dels imants i els materials ferromagètics, l’eficiència de les bombetes, la valorització dels residus, la neteja d’aigües residuals i la utilització de ferro, clorur de calci i poliacrilat de sodi per la fabricació d’una bossa tèrmica instantània per escalfar les mans per veure com funcionen les bosses tèrmiques comercials. També s’ha organitzat una activitat en què els alumnes apliquen el mètode científic -realització d’observacions directes i indirectes, elaboració d’hipòtesis, prova i comprovació- en la determinació de la configuració interna d’una caixa negra.

Taller sobre el cinema, en el marc del programa "Fem Recerca".
Taller sobre el cinema, en el marc del programa “Fem Recerca”.

Amb motiu de la Setmana de la Ciència, la URV va organitzar la sisena edició de l’activitat Ciència al Teatre, que el 13 de novembre al matí va reunir unes 400 persones al teatre Bartrina de Reus, un espectacle que combina la final del concurs Vols saber què investigo? i els monòlegs dels Big Van, científics sobre rodes. Francisco Algaba va aconseguir el primer premi del concurs, amb el seu monòleg “¡Niño, no le lleves la contraria a tus madres!”, i Marta Cañís va guanyar el segon premi i el premi del públic amb un monòleg titulat “Ratolins a l’esquena”.

Imatge dels participants de l'espectacle "Ciència al Teatre", que va reunir unes 400 persones al teatre Bartrina de Reus.
Imatge dels participants de l’espectacle “Ciència al Teatre”, que va reunir unes 400 persones al teatre Bartrina de Reus.

La Setmana de la Ciència també es va estendre a diferents punts del territori a través del Campus Extens de la Universitat, que va oferir activitats a nou localitats com ara La Sènia, Móra d’Ebre, Cambrils o Santa Coloma de Queralt, amb l’objectiu d’estendre la divulgació científica i d’incrementar les oportunitats de la societat per accedir-hi.

Imatge del taller "Reconstruim virtualment objectes quotidians" que es va fer al centre cívic de Bonavista.
Imatge del taller “Reconstruim virtualment objectes quotidians” que es va fer al centre cívic de Bonavista.

La Setmana de la Ciència a Tarragona va comptar també amb les activitats que van organitzar instituts de recerca, centres tecnològics, museus i fundacions, que van completar una programació conjunta amb més d’una trentena d’actes. A Catalunya, la Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i enguany s’ha celebrat la 23a edició.