Un espai innovador sobre el cicle integral de l’aigua

Inauguració de l'espai de Comaigua a Cambrils. CEDIDA

Comaigua inaugura a Cambrils “El viatge de l’aigua”

L’empresa mixta comarcal obre un espai innovador pensat per explicar el cicle integral de l’aigua i sensibilitzar sobre la importància d’aquest element bàsic per a la vida i la sostenibilitat del planeta

“El viatge de l’aigua” és una instal·lació ubicada al jardí de la seu de Comaigua (ubicada al Raval de Gràcia, 38 de Cambrils) que ensenya tot el recorregut que fa l’aigua des de la captació (a fonts, pous o embassaments); la potabilització (cloració); la distribució; el consum; el clavegueram; la depuració i el retorn de l’aigua depurada al medi. La instal·lació representa aquest circuït circular en què l’aigua va circulant d’una fase a l’altra fins a completar la totalitat del recorregut.

Aquest espai educatiu és una proposta especialment pensada per a què la puguin visitar, de forma totalment gratuïta, els centres educatius d’àmbit de gestió de Comaigua al Baix Camp. A més, l’espai es completa amb “El bosc reciclat” i el “El bosc del repòs”, on l’alumnat podrà treballar sobre la matèria de la instal·lació o descansar.

Tot i que inicialment el públic objectiu del projecte és eminentment escolar, la instal·lació també s’obrirà a tots els públics en dies assenyalats com jornades de portes obertes de Comaigua o celebracions com el Dia Mundial de l’Aigua.

Materials tradicionals, sostenibilitat i Kapla

“El viatge de l’aigua” s’ha construït bàsicament amb materials tradicionals (fusta i ferro) i s’ha inspirat en el popular joc de construcció Kapla, inventat en 1987 per l’holandès Tom van der Bruggen.

La instal·lació té l’aparença d’un circuit continu però en realitat es tracta de 7 instal·lacions independents, una per a cada etapa del cicle de l’aigua, que encaixen perfectament creant un tot únic. Cadascuna d’aquestes parts inclou un circuit de retorn de l’aigua independent, que fa que s’aprofiti millor i la instal·lació sigui 100 % sostenible.

Inauguració amb Alfred Rodríguez Picó

L’acte inaugural de “El viatge de l’aigua” s’ha desenvolupat entorn als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i ha comptat amb la participació del popular meteoròleg, Alfred Rodríguez Picó, que ha fet una ponència explicant com està evolucionant el canvi climàtic i la seva afectació a la climatologia de Catalunya i del Camp de Tarragona, especialment pel que fa als recursos hídrics i a la seva preservació.

Posteriorment, s’han fet altres dues ponències breus. La primera a càrrec de la directora de Sostenibilitat del Grup Suez, Dulcinea Meijide, que ha parlat sobre les línies d’actuació a la depuradora de Cambrils per transformar-la en una biofactoria, d’acord amb les noves tendències adreçades inspirades en l’economia circular i la transformació dels residus en recursos.

La segona ponència s’ha centrat en la reutilització de l’aigua depurada i en la viabilitat de les diverses tecnologies que ho fan possible, i ha anat a càrrec de J. Lluís Armenter, responsable d’Operacions AM Catalunya-Balears Sorea.

El torn de parlaments institucionals han anat a càrrec d’Eduard Pellicer, president de Comaigua; de Joaquim Calatayud, president del Consell Comarcal del Baix Camp, i d’Emili Giralt, conseller delegat de Sorea.

Comaigua

Cal recordar que Comaigua és l’empresa mixta comarcal creada en 2006 pel Consell Comarcal del Baix Camp (51%) amb la participació de Sorea (49%), amb l’objectiu de mancomunar el servei municipal del cicle integral de l’aigua i millorar-ne la gestió i optimitzar els recursos existents.

Actualment, Comaigua:

  • dona servei a 18 municipis de la comarca (gestió del cicle integral de l’aigua, depuradores i altres serveis)
  • realitza 11 accions socials
  • desenvolupa 36 iniciatives relacionades amb el medi ambient, la salut, l’aigua i l’energia
  • impulsa 7 projectes d’impacte sobre el canvi global