Un equip de la URV guanya el Challenge Universitari de la Fundació Repsol

Els estudiants, de l’Escola Superior d’Enginyeria Química, van presentar un projecte de descarbonització del transport marítim mitjançant la captació d’energia generada per les onades del mar

L’equip Wave Energy, format pels estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la URV (ETSEQ), Mar Fontané Cugat, Dídac Badia Porras, Pau Costa Ribalta, Ainoa Vigo Malvido i Júlia Tallada Serret ha estat el guanyador del Challenge Universitari de la Fundació Repsol a una de les cinc categories premiades: Mobilitat sostenible i descarbonitzada. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que va celebrar la seva final aquest dissabte passat a Madrid, és apropar al jovent el coneixement sobre la transició energètica i fer-los partícips de la transformació cap a una economia descarbonitzada.

“Energia undimotriu per a la descarbonització del transport marítim” és el títol del projecte guanyador de l’equip de la URV. L’objectiu de la seva proposta és la descarbonització del transport marítim mitjançant la captació d’energia undimotriu, generada per les onades del mar, i aconseguir així que les embarcacions puguin usar aquesta energia elèctrica generada. Tot això a partir de l’ús de boies laterals que captin l’energia generada per les onades. El projecte també contempla la creació de punts de recàrrega a diferents ports per englobar amb aquesta solució tot el sector.

La proposta presentada per l’equip sorgeix com una resposta al problema crític de les emissions de CO2 generades pel transport marítim impulsat per combustibles fòssils. Amb el 80% de les mercaderies mundials transportades per via marítima, els membres de l’equip destaquen la necessitat d’abordar aquesta qüestió que impacta directament la població europea.

Des de la perspectiva econòmica, la implementació d’aquesta tecnologia no només representaria estalvis substancials en combustibles, sinó també una reducció de costos una vegada amortitzada la instal·lació. Aquesta proposta, basada en fonts renovables, contribueix a tenir una atmosfera més saludable i millora la qualitat de vida en aquestes àrees.

La resta d’equips premiats van guanyar en les categories d’economia circular, indústria descarbonitzada, ciutats sostenibles i descarbonitzades i transició energètica i societat. Els cinc equips guanyadors rebran 12.000 euros cadascun i la possibilitat d’incorporar-se als diferents programes de talent jove que ofereix Repsol. Els finalistes van treballar en els seus projectes, que van defensar davant del jurat de professionals i experts de Repsol, que van destacar el gran nivell de les propostes rebudes.

En aquest Challenge s’havien inscrit un total de 1.702 estudiants de grau, màster i doctorat de 83 universitats públiques i privades de l’Estat espanyol organitzats en 342 equips. A la final van arribar 93 aspirants procedents de 29 universitats de 12 comunitats autònomes.

A l’obertura del lliurament de premis el president de Repsol, Antonio Brufau, va felicitar per la iniciativa i va destacar la necessitat d’incorporar-hi tot el talent universitari jove al voltant dels reptes clau de la transició energètica. Brufau va reiterar la necessitat i l’oportunitat de posar totes les tecnologies disponibles, competitives i escalables al servei de les metes proposades. Va afegir, també, la necessitat d’entendre, amb coneixement i rigor científic, quines tecnologies i quines solucions es disposa i quin cost, tenint en compte que s’ha de protegir l’economia, la indústria i la feina. Durant l’esdeveniment també va intervenir Sara García Alonso, biòloga molecular i primera dona espanyola candidata astronauta seleccionada per l’Agència Espacial Europea, que va animar els equips finalistes a no qüestionar els reptes, atrevir-se amb els desafiaments que apareguin en el seu camí, ja que aquest valor els farà enfrontar-s’hi, avançar en la seva carrera professional i així poder assolir els seus objectius.