El TSJC investiga l’exconseller Germà Gordó pel ‘cas 3%’

El tribunal es declara competent per investigar el diputat per tràfic d’influències, suborn, prevaricació i malversació de fons públics

ACN Barcelona .- El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert una investigació contra l’exconseller de Justícia i diputat de Junts pel Sí (JxSí) Germà Gordó pel ‘cas 3%’. La Sala Civil i Penal del tribunal ha acordat declarar-se competent per obrir diligències contra Gordó, que és aforat per la seva condició de diputat, després que ho demanés el jutge del Vendrell que porta la instrucció del cas de presumpte finançament irregular de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). A Gordó se l’investiga pels presumptes delictes de tràfic d’influències, suborn, prevaricació i malversació de fons públics, que són els que va fixar el jutge de Vendrell en l’exposició raonada enviada al TSJC.
En una “valoració molt provisional”, el tribunal veu indicis de delicte contra Gordó, recordant que entre 2011 i 2013 va ser gerent de CDC, amb responsabilitats organitzatives i econòmiques, membre del Consell d’Administració de GISA, l’empresa d’obres públiques de la Generalitat, secretari de Govern i conseller de Justícia. Així, segons l’exposició raonada que el jutge del Vendrell va fer arribar al TSJC i que l’alt tribunal assumeix, Gordó i “altres persones” haurien portat a terme una “sèrie d’actuacions” per “requerir a certes empreses quantioses donacions a dues fundacions estretament vinculades a CDC, CatDem i Fòrum Barcelona” a canvi de “fer de mitjancer directa o indirectament davant de les autoritats responsables” de l’adjudicació de concursos públics.

56,2 milions en adjudicacions, 250.000 euros en donacions i regals

Per aquesta via, Gordó hauria aconseguit que Copisa donés 100.000 euros a les dues fundacions entre abril i juny del 2012 a canvi del contracte d’obres de manteniment de diverses escoles públiques municipals dels districtes d’Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona, contractes valorats en 4,7 milions d’euros sense IVA i adjudicats el juny d’aquell any. Les escoles depenien del Consorci d’Educació, format per la Generalitat i l’Ajuntament, que en aquells moments estaven governades totes dues per CiU.

També hauria aconseguit que el Port de Barcelona, on la Generalitat hi està representada, adjudiqués a una UTE de la qual Copisa formava part les obres de reforç del talús del mantell principal del dic Est del port, així com el reforç de dos trams més del talús, contracte valorat en 39,6 milions. L’adjudicació es va publicar al BOE el maig del 2012. Totes dues adjudicacions, segons el TSJC, s’haurien fet després que l’exconseller delegat de Copisa Francesc Xavier Tauler negociés personalment els imports de les licitacions i de les donacions, i les dates de les adjudicacions i dels lliuraments dels diners.

Així mateix, Gordó hauria aconseguit que la constructora berguedana Pasquina, a través d’altres empreses vinculades, donés almenys 147.000 euros entre 2014 i 2015 a les dues fundacions de CDC, a canvi de l’adjudicació de les obres de millora de la carretera C-55 a Manresa per 2,1 milions, i un altre contracte de conservació, senyalització i seguretat en carreteres de Berga per valor de 7,2 milions. Totes dues adjudicacions es van fer entre juliol i desembre del 2014, després que Fèlix Pasquina, amo de l’empresa, negociés els imports i les dates de les licitacions, adjudicacions i comissions irregulars.

Per últim, el TSJC apunta que Gordó hauria obtingut diversos “regals personals” de la constructora Oproler per fer de mitjancer en l’adjudicació a aquesta empresa d’unes obres de millora a un institut de Manresa valorades en 2,6 milions d’euros l’octubre del 2012. El responsable d’Oproler a Catalunya era Josep Manel Bassols, exalcalde d’Anglès (Selva) amb CiU i excap de campanya de Carles Puigdemont com alcalde de Girona. Per això, el tribunal apunta que Gordó hauria obtingut els regals “aprofitant les seves relacions personals i polítiques” amb Bassols.

Agendes dels empresaris

En la seva interlocutòria, el tribunal explica que tots aquests indicis s’han trobat en els diversos registres efectuats per la Guàrdia Civil durant la instrucció de la causa del 3% a les seus de CDC, empreses adjudicatàries i domicilis particulars. Es basen principalment en agendes i llibretes amb anotacions manuscrites, així com també en les declaracions prestades pels investigats i els testimonis davant de la Guàrdia Civil o el jutge.

El TSJC va desestimar al gener una primera exposició raonada del jutge del Vendrell, en considerar que no estaven prou concretades les dates de les donacions a CDC i les adjudicacions a les empreses, així com tampoc es veia clarament la “relació causal” entre unes i altres. D’aquesta manera, el magistrat ponent, el mateix d’aleshores, justifica la primera negativa assegurant que aleshores encara no “s’havia exhaurit l’activitat investigadora” sobre Gordó, sobretot pel que fa a la mínima comprovació de la realitat de les anotacions en llibretes i agendes dels empresaris sobre reunions, si les trobades eren amb Gordó o amb els organismes adjudicataris, o si els contractes presentaven irregularitats. També demanava aleshores que es fessin comprovacions amb les agendes oficials de Gordó com a secretari de Govern i conseller de Justícia. Fins i tot, instava el jutge del Vendrell a preguntar a Gordó si estava disposat a aportar voluntàriament al jutjat “elements de descàrrec” davant les acusacions de la fiscalia.

Així, el magistrat del TSJC va rebutjar aleshores fer registres domiciliaris perquè el jutge no concretava “quins elements s’esperaven localitzar i recollir” o quines sospites fonamentades tenien els investigadors sobre la seva rellevància en la investigació o sobre el seu ocultament.

Per això, la nova exposició raonada descarta els registres domiciliaris a Gordó i s’ha fet després d’aixecar-se parcialment el secret de sumari. El jutge del Vendrell també assegura que els propietaris de les anotacions en llibretes i agendes es referien a Gordó en algunes d’aquestes anotacions, “en alguns casos utilitzant nom suposat”. També s’ha fet constar la resposta de la Secretaria del Govern de la Generalitat assegurant que “no consta l’agenda oficial” de Gordó a l’arxiu ni tampoc s’ha pogut recuperar en format electrònic, ja que es desconeix a quina bústia de correu corresponia i s’ha eliminat la bústia del servidor departamental a causa d’una migració de dades.

Igualment, el magistrat del TSJC recull les declaracions de dos testimonis protegits que apunten a conductes similars a les investigades però en una època anterior, del 2004 al 2009, quan CiU era a l’oposició del Govern.

El tribunal es declara competent per investigar Gordó i ordena al jutge del Vendrell que segueixi investigant la resta de la causa de forma autònoma, almenys temporalment.