El TS i el CGPJ demanen accions legals contra la creació de la Comissió sobre la violació de drets arran de l’1-O

Lesmes insta l’advocat general de l’Estat a actuar contra el que considera un “menyspreu” de la Generalitat cap als fonaments de l’ordre constitucional

Redacció.- El president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha demanat aquest divendres a l’advocat general de l’Estat, Eugenio López Álvarez, que “cursi les instruccions precises” per emprendre “les acciones legals procedents” contra l’acord de la Generalitat per crear la Comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya per les càrregues policials durant el referèndum de l’1 d’octubre. Lesmes considera que es tracta d'”una flagrant, insòlita i injustificable violació d’un dels principis estructurals de qualsevol sistema constitucional mínimament avançat com ho és el respecte a la independència judicial” i retreu a la Generalitat “el menyspreu més evident pels fonaments de l’ordre constitucional nacional i europeu”.
En una carta enviada a l’advocat general de l’Estat, Lesmes demana “restablir l’ordenament constitucional i legal” que considera que s’ha vist “conculcat” amb l’acord de Govern del 2 d’octubre per crear la Comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya. “El que no és de rebut és que el poder executiu s’arrogui una classe de funció supervisora de l’activitat que puguin desenvolupar els tribunals”, retreu Lesmes. “El Govern de la Generalitat no pot, de cap manera, desenvolupar funcions de vigilància i control de les actuacions judicials”, insisteix.

El president del TS i del CGPJ recorda que la Generalitat pot recórrer les decisions dels tribunals sempre que ostenti legitimació processal i material, però “no sotmetre a una classe de control polític, sota explícites amenaces d’emprendre accions genèriques i innominades de responsabilitat contra els jutges i els tribunals per l’actuació que puguin desenvolupar”. “Una vegada més, queda patent en la iniciativa normativa de la Generalitat el menyspreu més evident pels fonaments de l’ordre constitucional nacional i europeu”, conclou.

En el comunicat, Lesmes també anuncia que proposarà de forma immediata a la Comissió Permanent l’adopció d’altres mesures en defensa de la independència de jutges i magistrats.

Segons recull l’acord de Govern de 2 d’octubre, l’objectiu de la comissió és “documentar, determinar i difondre les violacions de drets fonamentals” a Catalunya “com a conseqüència de les accions i omissions imputables a les institucions i òrgans de l’Estat i, de forma particular, de les actuacions del Govern de l’Estat, de la Fiscalia, del poder judicial i de les forces i cossos de seguretat” per “aclarir els fets i evitar la impunitat dels òrgans i les persones que en siguin responsables”. Una de les tasques de la comissió és “vetllar” perquè el sistema judicial sigui, en les càrregues policials de l’1-O, “igual de diligent i utilitzi tots els recursos que ha estat capaç d’utilitzar i de demostrar per perseguir altres fets, amb la finalitat de garantir que també hi hagi equitat i justícia per als qui denuncien crims contra els drets fonamentals”.

Set associacions de jutges i fiscals ja havien expressat el seu “rotund rebuig” a la creació d’aquesta comissió en veure-la com a un “òrgan innecessari” i que “pretén nítidament interferir” en la seva funció. Els jutges i fiscals avisaven que “ningú ha de trencar la necessària separació de poders públics, ni menyscabar la nostra independència, ni devaluar la nostra aparença d’imparcialitat, perquè són garanties per a tots els ciutadans”.