Els treballadors de la Generalitat cobren la nòmina de setembre després que Hisenda n’autoritzi el pagament

La intervenció de les finances ha obligat el Govern a certificar que la partida no està vinculada a l’1-O

ACN.- Els treballadors públics de la Generalitat ja han cobrat la nòmina de setembre després que el Ministeri d’Hisenda n’hagi autoritzat el pagament. Així ho han confirmat fonts del Departament d’Economia a l’ACN, que han precisat que el pagament s’ha ordenat aquest mateix dijous amb càrrec a la seva tresoreria. Hisenda hi ha donat llum verda prèvia comprovació del certificat de la Generalitat que la partida no estava vinculada a l’1-O.
 
Aquesta és una de les mesures de l’ordre ministerial aprovada pel Consell de Ministres divendres passat, que intervé de facto les finances de la Generalitat. Els treballadors, doncs, han acabat rbent el sou uns dies abans de l’habitual perquè l’ordre s’ha prioritzat, amb l’objectiu d’evitar que el procediment del govern espanyol “perjudiqués els treballadors”, asseguren les mateixes fonts.
 
Precisament aquest dijous els comptes de la Generalitat han quedat bloquejats després que el BOE hagi publicat l’ordre del Ministeri d’Hisenda declarant la no disponibilitat de crèdit en els serveis que no es consideren bàsics. Així, el Govern només pot fer efectius els pagaments compromesos prèviament i certificant per escrit que no es destinen a finançar el referèndum.Arran de la intervenció, és l’Estat qui a partir d’ara farà directament el pagament tant dels sous dels funcionaris com també de les factures dels proveïdors dels serveis públics fonamentals com l’educació, la sanitat i els serveis socials.
 
La interventora de la Generalitat, Rosa Vidal Planella, va tornar a enviar aquest dimecres al ministeri d’Hisenda els informes setmanals de pagaments exigits per Montoro. La decisió, feta amb el consentiment de la conselleria d’Economia i Hisenda, segons informen fonts de la mateixa, busca protegir la funcionària de l’actuació de la Fiscalia.
 
La negativa del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, d’enviar els informes setmanals va portar que el divendres passat el consell de ministres aprovés una ordre que suposava la intervenció de les finances de la Generalitat.