Tortosa tanca les portes de la ciutat després que el Renaixement hagi omplert el municipi de l’esplendor del segle XVI

Turistes de França, Rússia o la Xina visiten un esdeveniment reforçar per la participació ciutadana

ACN Tortosa .- Després de quatre intensos dies d’activitats, les portes de la ciutat de Tortosa del segle XVI tancaran aquest diumenge al vespre. La 22a edició del Renaixement ha atret, un any més, visitants d’arreu del territori i d’altres països, com França, Rússia o la Xina, que han arribat a Tortosa de la mà de turoperadors. L’alcalde, ara procurador en cap, Ferran Bel, ha explicat que després de deu anys s’ha aconseguit que la Festa “descansi en grups de la ciutat”, a més de portar-ne d’altres de fora, que al principi de l’esdeveniment eren l’element clau. A més, ha celebrat que el Renaixement s’ha escampat per la ciutat “com una taca d’oli”, fent que l’esperit del segle XVI hagi arribat a més espais. La seixantena d’espectacles programats han tingut una bona afluència de públics, i molts han hagut de penjar el cartell d’entrades exhaurides. Es calcula que el Renaixement atreu uns 200.000 visitants.
Després d’11 anys de procurador en cap, Bel ha considerat que s’ha aconseguit que la Festa descansi en la ciutadania i els grups culturals tortosins. “Hem passat d’una festa que descansava exclusivament en grups de fora, que se’ls contractava, a una que descansa en grups de la ciutat, que no només interactuen amb el Renaixement sinó que són contractats en recreacions del segle XVI d’altres indrets”, ha dit Bel, que creu que això “ha fet sostenible” l’esdeveniment. La partida pel Renaixement és de 220.000 euros, amb una estructura d’actes propis consolidada, com la gran desfilada el diumenge al vespre. Això suposa una quarta part del que es destinava el 2006.

Bel ha destacat que no s’hagi registrat cap incident rellevant tot i la gran afluència de gent que han estat a la ciutat aquests dies. El regidor de la Festa, Domingo Tomàs, ha detallat que el perfil dels visitants és molt divers i que varia durant les franges horàries. Així, al matí i a la tarda, pels carrers hi ha un perfil de turista, mentre que de cara el vespre i la nit s’omple de visitants que s’acosten d’altres pobles de les Terres de l’Ebre.

Així, ha especificat que és durant el matí quan es veuen grups “amb càmeres al coll i motxilles”. Tomàs ha explicat que durant aquest diumenge han arribat a la ciutat, des de Barcelona, dos autobusos de turistes xinesos, guiats per turoperadors. “Atenció, perquè això és un nou punt d’arribada de la festa i és meritori que es desplacin a Tortosa a la recerca d’aquesta oferta d’esdeveniment de recreació”, ha considerat. La Festa també interessa a turistes russos, francesos, belgues i d’arreu de l’Estat.

Entre els espectacles amb els cartells d’aforament complet a tots els passis hi ha hagut les visites nocturnes a la Catedral o el torneig cavalleresc de les Avançades, basat en la figura del Papa Adrià VI. Així, el regidor de la Festa ha apuntat que, de cara la pròxima edició, caldrà mantenir la zona de les Avançades com una de les apostes ja iniciades l’any passat que enguany s’ha vist reforçada pel torneig.

Després de la Gran desfilada, a les 19.30 hores des del Parc Municipal a la plaça de l’Ajuntament, es farà la cerimònia de tancament de portes, quan la ciutat acomiadarà el segle XVI fins a l’any vinent, des del portal del Romeu, a les 21.30 hores. L’ambient festiu, però, s’allargarà fins ben entrada la nit, amb la Taberna d’Enrico, els abanderats d’Arezzo o la cloenda a la plaça de l’Absis a mitjanit.