Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera rebutgen el transvasament d’aigua del pantà de Siurana a Riudecanyes

Els pobles del Priorat avisen que la demanda d’aigua d’us de boca augmenta a la vegada que els aqüífers minven i que es mobilitzaran

ACN Torroja .- Els ajuntaments de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera, al Priorat, han mostrat la seva disconformitat amb el nou transvasament d’un hectòmetre cúbic que s’ha fet de l’embassament de Siurana al de Riudecanyes, per abastir al Camp de Tarragona. Des del 27 de juny fins aquest dimarts, els consistoris van ser informats que es passaria de desenvasar 2 metres cúbics per segon. Topograpo, la mancomunitat que formen els quatre ajuntaments, han lamentat que les reunions que han mantingut amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per ajornar el transvasament en mesos de sequera no heguin servit. També han mostrat la seva preocupació per l’augment de la necessitat, a la conca del Siurana i al Priorat, d’aigua d’us de boca mentre que els aqüífers propis van minvant. Els quatre ajuntaments donaran suport a les accions de mobilització que la Plataforma pel Riu i altres entitats puguin proposar.
Els ajuntaments de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera, van mantenir una reunió el passat 15 de juny per mostrar la preocupació de dur a terme el transvasament entre les dues conques amb el baix nivell que registra l’embassament de Siurana. En la trobada es va suggerir a l’ACA que intentés aturar-lo o ajornar-lo per després dels mesos de sequera. “Vistos els resultats, sembla que els consells dels ajuntaments del Priorat no hagin servit per a res”, ha lamentat la mancomunitat en un comunicat.

Els quatre pobles del Priorat recorden que “la viticultura de qualitat i els cellers que són l’activitat emblemàtica de la comarca, així com les iniciatives de turisme sostenible que han anat sorgint al voltant del reconeixement d’aquest paisatge, depenen molt de l’aigua”. En canvi, assenyalen, a la zona del Camp de Tarragona tenen l’accés a l’aigua garantit amb el minitransvasament de l’Ebre. Topograpo fa una crida “a racionalitzar la gestió pública dels recursos hídrics de l’embassament de Siurana per garantir-ne les concessions suficients per a l’ús de boca i per a possibles necessitats de reg de suport”.