Tecnología anti-Covid a les aigües residuals

Roda de premsa de presentació a la seu d'Ematsa. CEDIDA

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) ha posat en marxa un sistema d’alerta per detectar i quantificar la presència del SARS-CoV-2 a les aigües residuals

Des de finals d’abril, Ematsa realitza controls de presència del virus a les aigües residuals que entren a la depuradora procedents de Tarragona, La Canonja, Els Pallaresos i Constantí. Els resultats obtinguts posen de manifest la presència de petites quantitats de material genètic de SARS-CoV-2 a finals d’abril i inicis de maig. Des de la segona setmana de maig, pràcticament no s’està detectant la presència del virus en aquestes aigües residuals.

EMATSA participa en dos projectes de referència

La companyia d’aigües s’ha integrat en dues iniciatives de referència d’àmbit internacional que comparteixen un mateix objectiu: impulsar un mètode consensuat de mostreig i anàlisi per detectar i quantificar la presència de restes de material genètic del virus al clavegueram amb la finalitat d’establir un sistema expert d’alerta primerenca.

Per una banda, forma part de la iniciativa REVEAL, que impulsen CETAQUA i Agbar, i que compta amb experts de referència de la Universitat de Barcelona, l’Institut Pasteur, la Universitat de Santiago de Compostela, l’Instituto de Salud Carlos III, Hospital universitari de Berlin, el Centers for Disease Control and Prevention (CDC), entre d’altres. A més, de l’aval tècnic, aquesta iniciativa ha generat una xarxa per facilitar l’intercanvi de coneixement amb experts en virologia, epidemiologia, analítica i tractament d’aigua. D’altra banda, l’empresa d’aigües també col·labora en una iniciativa de la Comissió Europea liderat pel Centre Conjunt Europeu de Referència (JRC-EU) que aplega més de 90 EDAR per tota Europa i que compta amb el suport de l’UNEP, Union for the Mediterranean, World Water Quality Alliance, UNEP/WHO i Institut Mediterrane d’Eau (IME).

Acord de col·laboració amb l’Agència de Salut

La companyia ha establert un acord de col·laboració amb els Serveis Territorials de Salut i l’Agència de Salut Pública del Camp de Tarragona que està permetent, des de finals del mes de juny, començar a monitoritzar la quantitat de material genètic de SARS-CoV-2 en aigües residuals i així poder correlacionar-la amb dades epidemiològiques.

Fruit del treball conjunt entre Ematsa i el Departament de Salut s’ha dividit la xarxa de clavegueram d’acord amb els àmbits d’influència de cada àrea bàsica de salut i s’han fixat vuit zones de control. Un cop a la setmana, els tècnics recullen mostres representatives de cadascuna d’aquestes àrees i les porten al laboratori d’EMATSA on són analitzades amb tècniques de biologia mol·lecular (PCR).

Les vuit zones de control es corresponen a:

  • Bonavista – La Canonja
  • La Granja – Torreforta
  • Nou Eixample sud i Serrallo  
  • Llevant
  • Sant Pere i Sant Pau
  • Eixample i nou Eixample Nord
  • Sant Salvador – Els Pallaresos
  • Eixample i Part Alta

Tal com ha explicat el president d’Ematsa, Jordi Fortuny, “amb la incorporació dels punts de control acordats amb Salut, es podrà realitzar una campanya més exhaustiva que permetrà monitoritzar amb major detall la presència del SARS-CoV-2 en les aigües residuals; així com, estudiar les correlacions entre els resultats obtinguts i les dades epidemiològiques del Departament de Salut per tal de poder crear models matemàtics que puguin permetre anticipar la resposta davant possibles rebrots de la COVID19”. En aquest sentit, Fortuny ha destacat l’excel·lència i la capacitat del laboratori d’Ematsa per integrar-se en la xarxa científica d’àmbit internacional per col·laborar en la cerca de metodologies i solucions en benefici de la comunitat.