El teatre popular de titelles sicilià, principal atractiu del 13è Festival Guant a Valls

Del 7 al 12 de novembre, espectacles per a públic familiar, escolar i adults al Teatre Principal de la capital de l’Alt Camp

ACN Valls .- Valls celebra la tretzena edició del Guant, Festival de Teatre de Titelles, del dimarts 7 al diumenge 12 de novembre, amb el principal reclam de la presència d’una companyia de la ciutat de Parlem (Sicília), l’Opera dei Pupi. Aquesta companyia portarà al Teatre Principal una representació del teatre popular d’aquesta illa italiana que va merèixer el reconeixement de la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per ser l’únic exemple de tradició ininterrompuda d’aquest tipus de dramatúrgies. Al Guant també es podran veure quatre companyies catalanes, una d’anglo-catalana i una exposició de titelles provinent de Granada, totes al Teatre Principal. La meitat dels muntatges són adreçats a públic familiar i l’altra meitat a públic jove i adult. El Festival Guant compta amb la direcció artística del vallenc Eudald Ferré.

El festival arrencarà el divendres 10 de novembre amb l’espectacle inaugural que anirà a càrrec de la companyia L’Estenedor Teatre, amb el seu darrer i exquisit espectacle “El col·leccionista de pors”. L’espectacle es portarà a escena a dos quarts de set de la tarda al Teatre Principal.

Segons informen fonts municipals, enguany el Guant aposta per la multidisciplinarietat, en dos espectacles: “Monsieur Croche” de la companyia Princep Totilau i “Veus de Txernòbil” de la companyia Potcuia. Els dos muntatges, que es podran veure el dissabte 11 de novembre a les sis de la tarda i a les deu de la nit, respectivament, combinen el treball amb titelles de diverses tècniques, la màscara, el actors, la dansa, la música en viu i l’audiovisual.

També hi serà present la tècnica d’actor/narració i manipulació directa, amb “Gnoma” de Pea Green Boat Company, que presentarà un espectacle de titella de drap i d’objectes animats amb el títol “Draps”, així com també en el citat espectacle inaugural, a càrrec de Teatre l’Estenedor, una companyia de llarg bagatge.

Per últim, es podrà veure la tècnica tradicional de titelles de tija amb “Duelo de Orlando e Rinaldo per amore della bella Angelica” dels italians de la companyia Opera dei Pupi Brigliadoro. Els italians portaran a Valls la seva col·lecció de titelles de fusta i metall propietat de la família Bumbello. Es tracta d’una nissaga de titellaires que segueix la tradició de la tècnica tradicional dels ‘Pupi’ sicilians, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l’any 2001 com a exemple únic de la tradició titellaire que es conserva viva. El seu espectacle és, segons fonts municipals, excepcional i poques vegades es pot veure fora de Sicília. La funció tindrà lloc el divendres 10 de novembre a les deu de la nit al Teatre Principal.

La programació del Guant es completa amb una exposició de la companyia teatral de Granada Kaos Teatro. Titulada “Damos un paseo”, és un recorregut pels diferents processos de construcció de titelles, disseny, motlles, mecanismes i una mostra dels diferents tipus de titelles. Es podrà veure des del dimarts 7 de novembre de 2017 fins al 6 de gener de 2018 al vestíbul del Principal. Les entrades del Guant es posaran a la venda a partir del dilluns 2 d’octubre.