Tarragona acollirà la 13a conferència de la Comissió Mediterrània de la Lliga Europea de Cooperació Econòmica

Responsables governamentals i institucionals, experts, empreses i entitats financeres debatran el 29 i 30 de setembre sobre reptes socioeconòmics en una Mediterrània en canvi

Els detalls de la conferència s’han fet públics aquest divendres en una roda de premsa

Tarragona pren el testimoni de ciutats com Barcelona, Palma de Mallorca, Tunis, Nàpols, Mònaco, Marsella, Rabat i Istanbul i acollirà al setembre la conferència anual sobre la Mediterrània de la Lliga Europea de Cooperació Econòmica (LECE), que enguany porta el títol “Reptes socioeconòmics en una Mediterrània en canvi”. La Diputació de Tarragona serà enguany la seu d’aquesta trobada anual que tindrà lloc els propers 29 i 30 de setembre. La històrica vocació mediterrània de Tarragona i la celebració el 2018 dels Jocs Mediterranis van convèncer els delegats de les 13 seccions nacionals que integren la LECE, reunits a Bucarest el passat 9 de juny, per portar a la ciutat aquesta conferència.

Els detalls de la trobada s’han donat a conèixer aquest divendres en una roda de premsa que ha tingut lloc a la Diputació de Tarragona i que ha comptat amb l’assistència del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Senén Florensa, i amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. La cooperació econòmica d’Europa tant amb l’àrea mediterrània com amb Àfrica, així com els principals desafiaments socials de la regió, especialment pel que fa a la integració sociolaboral de dones i joves i la gestió de les migracions, són alguns dels temes que abordarà la conferència.

Entre els ponents previstos, hi destaquen el ministre d’Afers Exteriors del Govern espanyol, Alfonso Dastis; el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi; el secretari seneral de la Unió del Magreb Àrab, Taïeb Baccouche; el president de la MED CONFEDERATION i exministre de Finances de Tunísia, Jaloul Ayed; l’exministre d’Economia i Finances de Marroc, Fathalla Oualalou; l’exambaixador de la UE a Turquia, Tunísia, Líbia, Síria i Marroc, Marc Pierini, i el secretari general de la LECE, Jerry van Waterschoot.

La conferència també inclourà una sessió de presentació dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 a la qual assistiran mig centenar de participants, entre els quals hi haurà alts funcionaris nacionals i europeus, representants d’empreses i del món financer, i destacades figures del món acadèmic i polític, que formen part de la LECE, una xarxa que es defineix com “un grup intel·lectual de pressió” al servei del projecte europeu.

La conferència està organitzada per la LECE i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i l’Obra Social “la Caixa”.

La Lliga Europea de Cooperació Econòmica

La LECE és una associació sense ànim de lucre ni afiliació política, creada el 1946, que va donar un impuls significatiu a la integració europea. Desenvolupa les seves activitats bàsicament en l’àmbit econòmic i financer, on defensa i promou els avantatges d’una Europa Unida. Amb seu a Brussel·les, treballa en diverses comissions (Veïnatge regional, Monetària, Agricultura i Medi Ambient, Economia i Societat, Infraestructures, i Mediterrània), es relaciona amb les autoritats de les diferents institucions europees i dona especial atenció a aquells països que sense formar part de la UE, volen integrar-se o millorar les relacions amb aquesta.

És en aquest sentit que després que Barcelona acollís l’any 1995 la I Conferència Euromediterrània, que va suposar el llançament de la política euromediterrània, la LECE va crear la Comissió Mediterrània, que actualment presideix Senén Florensa, president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània, per fer seguiment i aportar idees per acostar les dues ribes de la Mediterrània.
L’IEMed i Tarragona

L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) fundat l’any 1989 és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern d’Espanya i l’Ajuntament de Barcelona que treballa pel foment del coneixement mutu, el diàleg i la cooperació entre els diferents països, societats i cultures mediterrànies.

En els darrers anys, amb motiu de la celebració dels Jocs Mediterranis, l’IEMed s’ha compromès a impulsar la ciutat com a seu de trobades mediterrànies. En aquest sentit, ha dut a Tarragona la conferència internacional d’EuroMeSCo, la principal xarxa de think tanks en política i seguretat a la Mediterrània integrada per 106 instituts de 36 països (octubre 2014); l’acció comú entre xarxes nacionals de la Fundació Anna Lindh per al Diàleg entre Cultures, que va aplegar representants de 108 entitats de la societat civil de 12 països (desembre 2015); i diverses exposicions (“Ramon Llull i l’encontre entre cultures”, 2016; “Testimonis: cristians a l’Orient, doblement vulnerables”, 2017).