Tarragona 2018, moltes més llums que ombres

Passat l’equador dels Jocs Mediterranis, Tarragona 2018 llança un balanç amb més llums que ombres malgrat l’enorme vol mediàtic que s’ha projectat sobre alguns desajustos organitzatius, més aviat protocol·laris, que el regidor comissionat dels Jocs, Javier Villamayor, ha qualificat com “errors anecdòtics”.

A l’inqüestionable èxit dels esportistes espanyols, -segon equip amb més medalles-, ha de sumar-se el de la ‘vila’ ubicada als hotels de PortAventura i el d’una complexíssima logística que mobilitza més d’un centenar d’autobusos cada dia.

La manca de públic, molt cridanera en els primers dies, s’ha anat corregint de mica en mica i, per exemple, s’ha registrat una bona afluència d’aficionats i s’ha ofert una bona imatge durant les finals de bàdminton o halterofília. Els buits a les grades no suposen una novetat en l’arrencada d’uns Jocs Mediterranis, ni tan sols quan es tracta dels Jocs Olímpics, com es pot consultar a l’hemeroteca després de la celebració de Londres 2012. Allà la BBC també va parlar del ‘escàndol’ de les grades buides i no obstant això es van considerar un gran èxit.

Tal com explica el diari El Mundo, per valorar justament la marxa d’aquests Jocs s’ha de valorar que “en el rerefons de l’enorme ressò que estan tenint els errors organitzatius dels Jocs Mediterranis també subjau una guerra política -que va començar ja el mateix dia de la inauguració amb la polèmica sobre el regal d’entrades a col·lectius espanyolistes, els aplaudiments al Rei i la xiulada al president de la Generalitat- en la qual els mitjans catalanistes estan encantats de cada relliscada per projectar una imatge tercermundista d’Espanya a nivell internacional”.

El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha destacat que “el Moviment Mediterrani i el COI consideren que estan sent un èxit aquests campionats”. Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona i president del Comitè Organitzador, Josep Fèlix Ballesteros, ha revelat que tant la Vila com l’anell Mediterrani uneixen comentaris positius: “El COI ens ha destacat que és la primera vegada que totes les grans instal·lacions estan en un mateix anell en uns Jocs Mediterranis, el que és molt important des del punt de vista logístic” .

A tall d’exemple, l’hongarès Matyas Lencser, mànager de Competició de la Federació Internacional d’Halterofília i delegat tècnic d’aquests Jocs ha subratllat en declaracions a Marca que “en aquest esport, els països en competició han portat als seus millors atletes, i organitzativament parlant es deixa una gran imatge. “Tots els competidors estan contents amb aquestes instal·lacions. Fins i tot ens han portat menjar calent perquè ningú hagués de sortir d’aquí en cas de voler seguir treballant i concentrat, cosa que no em passa a les competicions a les que vaig”.