Tarraco Viva tanca una gran edició

Tarraco Viva tanca una edició d’èxit i prepara la següent amb la bellesa i l’esport al món antic com a reclam

El nombre de visitants, que es diversifiquen, serà semblant a l’anterior esdeveniment
ACN Tarragona .- Tarraco Viva ha tancat aquest diumenge al vespre una edició d’èxit centrada en la simbiosi del món grec i el romà i a la figura de l’emperador Adrià. “Ha anat tot rodat i les conferències s’han desbordat, això no havia passat mai”, ha valorat Magí Seritjol, director del festival, tot just acabada la cloenda de la 19a edició. Els organitzadors, que confien que, a falta de xifres oficials, el nombre de visitants serà molt semblant a l’edició anterior, ja pensen en la temàtica per Tarraco Viva de l’any vinent. Coincidint amb els Jocs Mediterranis 2018 que se celebraran a Tarragona, el festival abordarà a partir de Roma i Grècia la cultura, la bellesa i l’esport al món antic. “No era com ara, una competició atlètica, sinó un ideal humà, de perfecció, que va lligar tot un component ideològic que abraçava la cultura”, ha explicat Seritjol.
Tant Seritjol com la consellera de Patrimoni de Tarragona, Begoña Floria, han celebrat la diversitat de públics atrets per Tarraco Viva. D’una banda, la gent de Tarragona està “entusiasmada” amb el festival de patrimoni històric, amb activitats que busquen perfils diferents –gent gran, infants o joves que descobreixen la història d’una manera diferent. A més, les activitats emmarcades en el projecte ‘Del teu barri a l’antiga Roma’, que han donat a conèixer l’existència dels ‘vicini’ (veïns) en època romana, han captat l’interès de veïns de Sant Pere i Sant Pau o Bonavista, entre d’altres, que fins ara se sentien desplaçats de l’esdeveniment, segons Seritjol.

D’altra banda, el festival també atreu visitants de tot Catalunya, Espanya i França. De fet, segons Floria, fins i tot un grup d’australians i un altre d’eslovacs ha visitat el festival. Per potenciar aquest àmbit, els organitzadors treballen per poder incorporar aviat activitats amb anglès o francès. “Seria un somni perquè ens visita molta gent de fora”, ha reconegut el director del festival, que admet que incorporar noves llengües “alenteix el procés de producció” perquè obliga a assajar durant més temps. Amb tot, ha afirmat que tot i no saber “quant tardarem” a oferir-ho, és una proposta que s’han posat al cap i amb la qual intentaran oferir algun tast en l’edició que ve.

Davant l’èxit d’un festival ja consolidat, Tarraco Viva iniciarà un diàleg amb el director de Patrimoni de la Generalitat, que ha ofert “tota la col·laboració”, segons Seritjol, per ampliar l’esdeveniment, que el Govern veu com un model que es podria aplicar a tot el país. De fet, ja hi ha una reunió programada per al juliol per abordar la qüestió.

Sobre la temàtica, un cop l’any passat anunciat que el 2017 aniria dedicat a l’esport per fer-ho coincidir amb els Jocs Mediterranis que finalment es van ajornar, enguany sí que tindrà un espai. Amb tot, podria no ser l’element principal i és que els organitzadors treballen amb la cultura i la bellesa, a més de l’esport. “És amb què hauríem d’esdevenir nosaltres” a Tarragona, ha afirmat el director del certamen, que també ha avançat que estan buscant un personatge femení per protagonitzar les jornades del 2018, sense que hi hagi res tancat encara.

A falta de concretar si serà una dona la protagonista del cartell que aquest any ha ocupat l’emperador Adrià, Seritjol ha confirmat que una de les novetats en la programació de l’any vinent serà un espai dedicat a les dones. Fins ara, s’han programat algunes activitats –monòlegs- sobre la figura femenina a Roma però els organitzadors consideren que “no han fet l’esforç suficient” davant “l’enorme món de saviesa de les dones de Roma”. “Ho hem de tocar perquè ens han robat una part de la nostra història i ho hem de donar a conèixer”, ha dit Seritjol, que creu que fins ara només s’ha fet difusió sobre el món d’homes. De fet, Tarraco Viva mostra que l’Antiga Roma és un pou sobre el qual encara queden molts aspectes a tractar. “No hem tocat el món de l’esclavisme: com eren els esclaus, com vivien, com era l’estat esclavista”, ha suggerit Seritjol.

Una recreació sobre ‘El Gran Fòrum Provincial’ a la Sala August del Palau de Congressos ha servit com a cloenda de la 19a edició després de 18 dies de programació i més de 400 activitats. A l’acte s’ha recreat el que va ser el lloc més important de la Tarraco romana, l’edifici públic més gran mai construït, que ocupava gran part de l’actual Part Alta.