Targetes de crèdit, correu electrònic i Internet, al darrere del 65% de les estafes que es cometen a Tarragona

Primer pla del comissari David Boneta, en una entrevista amb l'ACN. Imatge del 17 de juliol del 2017. Horitzontal.

El territori registra més de 3.500 casos d’estafa en el darrer any

ACN Tarragona .- Un 65% de les estafes comeses en el darrer any a les comarques del Camp de Tarragona han estat a través de targetes de crèdit, correu electrònic i Internet. Dels més de 3.500 casos d’estafa comesos al territori en l’últim any, 2.300 han estat informàtiques i, d’aquestes, 855 han superat els 400 euros estafats. Les estafes tendeixen a l’alça. Segons el balanç delinqüencial dels Mossos d’Esquadra a la regió policial, del 2015 al 2016 van créixer més d’un 12%. “Les estafes és un dels delictes que està al capdavant en els darrers anys i la raó és el comerç electrònic; facilitem tot tipus de dades amb les targetes i no sempre prenem les precaucions que hauríem de prendre”, ha afirmat a l’ACN el cap dels Mossos a la regió del Camp de Tarragona, David Boneta.

Les més de 3.500 estafes comeses en el darrer any a Tarragona, de juliol del 2016 a juliol del 2017, suposen un increment del 13% respecte les que es van registrar en el mateix període de l’any passat -amb un total de 3.124. Del total d’estafes, 2.300 estan vinculades a les noves tecnologies i 1.200 són altres tipus d’estafes.

És el cas de la recent detenció de tres persones a Vila-seca per estafar una senyora d’edat avançada amb una variant de l’engany del ‘tocomotxo’, l’estafa del bitllet de loteria premiat que s’aprofita de la gent gran. En aquest altre tipus d’estafes no informàtiques, predominen les lleus -per quantitats inferiors als 400 euros.

Així, de les 1.200 estafes al marge de les noves tecnologies, la majoria, prop de 700, van ser delictes lleus d’estafa mentre que en més de 500 casos la quantia va superar el llindar dels 400 euros. Incloent aquestes darreres detencions, la xifra de detinguts per estafes al territori en el que va d’any supera la cinquantena de persones.

Un índex de resolució del 20%

De cada deu casos d’estafa, només se n’acaben resolent dos. L’índex de resolució se situa en el 20%. Així, dels 3.533 casos d’estafa comesos al territori del juliol passat a aquest juliol, se n’han resolt 711 -superant els 589 casos resolts del total de 3.124 del mateix període de l’any anterior, amb un índex de resolució del 18,85%.

Però resoldre les estafes informàtiques és més complex que les convencionals. “Compravendes per Internet, pagar amb targes, transferències… és fàcil cometre el delicte des de qualsevol punt del món, una persona de Singapur pot estafar algú dels Estats Units, i és difícil poder seguir-les i investigar-les”, conclou el comissari.