Tanca la Santa Tecla més reivindicativa

L’1-O ha estat present en unas festas també marcades per la descentralització d’actes

Redacció.- El Correfoc i la Traca van posar ahir punt i final a les festes de Santa Tecla 2017, després d’11 dies i 475 actes per a tots els gustos. Entre els actes més destacats i multitudinaris hi han figurat les diades castelleres (la del primer diumenge de festes, la de Santa Tecla i la de la Mercè, amb els Pilars Caminant de les quatre colles locals), la Cercavila de la Santa Tecla Petita, el macroconcert amb Txarango i Roba Estesa, la multitudinària Baixada de l’Àliga, la Cercavila, la Processó del Braç, el Castell de Focs i l’esmentat Correfoc. En l’apartat gastronòmic, la consolidació del Mercat de Santa Teca amb un espai permanent a la seu del COAC de Tarragona ha estat un dels plats forts de la festa.

Mercat Central i descentralització de les festes

La incorporació del Mercat Central com a nou escenari de les festes després de la inauguració de la remodelació el passat mes de de març ha estat una de les novetats d’una edició en què la descentralització per treure part de la programació de la Part Alta ha estat protagonista no només de la programació sinó també del debat polític i ciutadà: si des de l’Ajuntament asseguren haver apostat per la descentralització, amb el traspàs del macroconcert de la plaça de la Font a l’avinguda Vidal i Barraquer com a mostra de la nova política, des de Ciutadans s’ha considerat aquesta descentralització un “frau” i diverses associacions de veïns han reclamat al consistori una “descentralització real”.

L’1 d’octubre, present

Les reclamacions a favor del referèndum de l’1 d’octubre s’han fet notar durant les festes. Dissabte l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va ser rebut amb xiulades i crits tant a l’anada a l’ofici a la catedral com a la plaça de la Font, on els diables van centrar els seus versots en l’ofensiva de l’Estat contra el referèndum. El govern municipal, però, hi treu ferro i en boca de la portaveu i regidora de Festes, Begoña Floria, ha destacat el paper de “cohesió social” de les festes. Mentre el batlle no cedirà locals per votar, les dues principals colles castelleres, Jove i Xiquets, han confirmat a l’ACN que posaran a disposició els seus locals, malgrat ser espais municipals -cedits a les colles.

Sigui com sigui, comença ja el compte enrere per a Santa Tecla 2018; la patrona descansarà a l’espera d’un futur polític que es preveu incert.