Tall de carretera sota l’aigua a Montblanc per reclamar la represa de les obres del túnel del Coll de Lilla

El territori portarà Foment davant la justícia cada cop que hi hagi una víctima mortal a les carreteres

ACN Montblanc .- Unes 200 persones han tallat la carretera a Montblanc aquest diumenge per reclamar la represa de les obres del túnel del Coll de Lilla, que ha de connectar l’Alt Camp amb la Conca de Barberà a través de l’A-27. La protesta s’ha iniciat a la rotonda d’accés a l’AP-2 a les sis de la tarda i ha remullat els manifestants amb un fort xàfec que no ha impedit que fessin sentir la seva reivindicació. La demanda coincideix amb un repunt d’accidents mortals en el conjunt de carreteres de la zona, on, amb deu dies, han mort sis persones, les darreres dues en un sinistre que s’ha produït aquest diumenge al matí a la C-14 a Alcover. L’alcalde de Montblanc, Pep Andreu, ha demanat que Foment deixi de banda excuses i reprengui les obres i ha apuntat que els portaran davant la Justícia cada cop que hi hagi una víctima mortal a l’entorn. A la concentració hi ha participat alcaldes, transportistes, sindicats, i representants de Juneda o les Borges Blanques, que també han demanat el rescat de l’AP-2 entre Montblanc i Lleida.

Andreu ha explicat que van decidir iniciar la mobilització després de dos mesos d’obres paralitzades al Coll de Lilla –”ho confirmo, que hi vaig cada dissabte i tenen allà dos camions de ferralla i encara els hi prendran”, ha dit irònicament Andreu. “Això és intolerable”, ha denunciat l’alcalde de Montblanc, que ha recordat que es dona la circumstància que, en 10 dies, hi ha hagut sis morts en el conjunt de carreteres afectades per la no construcció del Coll de Lilla.

Per posar pressió a Foment, Andreu ha anunciat que prendran accions legals cada vegada que hi hagi un accident mortal. “Presentarem una querella contra el delegat de Foment a Catalunya i contra el director de l’obra perquè trobem intolerable que, després de tot el que està passant, es permeti dir que aturen l’obra com si res”, ha dit.

Segons l’alcalde, les obres podrien quedar paralitzades durant un any per un cúmul d’arguments que el territori considera injustificat. “Ara diuen que hi ha les argiles, però les argiles saben que hi eren des del 2003; ara s’han inventat que hi ha les pissarres toves. Jo aquest concepte geològic encara no sé quin és”, ha afegit Andreu, que ha reivindicat que es posi en marxa la perforació del Coll de Lilla i que s’estudiï de quina manera immediata es poden alliberar els peatges de Montblanc a Lleida i de les Borges a Lleida. “Tot és compatible”, ha considerat.

D’altra banda, l’alcalde de Montblanc ha explicat que les empreses del territori també tenen la mateixa inquietud i que volen que les obres es reprenguin immediatament. Així, ha admès que, quan es reuneix amb SIMO o Rifacli, no li pregunten per la independència de Catalunya ni el referèndum sinó pel Coll de Lilla. “Els he de dir que, si mana el PP, no sé quan farem el Coll de Lilla. Potser mai”, ha lamentat. També ha denunciat un to “desagradable” per part de Foment, a qui, quan se li han reclamat explicacions, ha respost que “a partir del dia 2 d’octubre, ja decidirem nosaltres”.

La protesta, programada per les 18 hores fins a les 18.20 hores, ha començat uns minuts més tard per la intensa tempesta a la zona, que ha fet que els manifestants hagin decidit iniciar el tall de carretera –a la rotonda d’accés a l’A-2- mentre encara plovia. Així, han sortit de la rotonda i han baixat per la C-14, on s’han acumulat uns quilòmetres de cua. Tot plegat, a crits de ‘Volem el túnel!’.