El Suprem resoldrà abans d’un mes el contenciós administratiu de la PDE contra el Pla Hidrològic de l’Ebre

La Plataforma incorporarà el veredicte, si és contrari a la revisió del pla, a la queixa a la Comissió Europea

Redacció.- El contenciós administratiu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE) ha arribat al tram final. Després de la comprovació pericial que es va ratificar, aquest dijous, al Tribunal Suprem, a Madrid, el recurs ha quedat vist per sentència, veredicte que es donarà a conèixer en menys d’un mes. La PDE celebraria que la resolució judicial fos a favor de revisar el PHE però ja ha avançat que en cas contrari, la sentència s’incorporarà a la queixa que van presentar a la Comissió Europea (CE), ja que l’organisme europeu va recomanar esgotar tota la tramitació estatal. Per altra banda, la plataforma s’ha mostrat “indignada” per la ronda de contactes, de la qual han estat exclosos de moment, que ha iniciat el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient per anar gestant el futur Pacte Nacional de l’Aigua.

Els representants de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’advocacia general de l’Estat van ratificar, aquest dijous, les comprovacions pericials que tanquen el tràmit del recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre. La plataforma es mostra pessimista sobre quina serà la resolució. Els arguments que va donar l’advocat de l’Estat van apel·lar a la defensa dels “interessos econòmics i polítics” que existeixen riu amunt en contra de la “part ínfima” que representa el delta de l’Ebre en el total de la conca.

Però la PDE no dona la batalla per perduda si la sentència del Suprem és contraria ja que, amb totes les vies administratives i judicials esgotades a l’estat denunciat, podran arribar al Tribunal de Luxemburg, màxima instància judicial que pot intervenir en la qüestió. “Si la sentència és positiva ens n’alegrarem i si és negativa ens és útil. És a dir, ens interessa aquesta sentència perquè desbloquejaria el tema europeu. Un cop esgotades les vies a l’estat espanyol, Europa haurà de discutir, amb nosaltres i l’Estat, què passa amb delta de l’Ebre, on es vulneren fins a quatre mesures europees amb aquest pla”, ha apuntat Tomàs.

En el viatge a Madrid d’aquest dijous, els representants de la PDE van aprofitar per trobar-se amb les ONG i organitzacions amb les quals han presentat la queixa a la CE per preparar les possibles vies a emprendre un cop es tingui al resolució del TS.

Indignats i exclosos de les converses del Pacte de l’Aigua 

La PDE s’ha mostrat indignada per haver estat exclosos, fins ara, de les reunions que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), celebra aquests dies per gestar el futur Pacte Nacional de l’Aigua. “S’han fet gestions a tot l’estat espanyol i s’ha convocat a tothom menys nosaltres que ho havíem demanat –petició feta al Ministeri al mes de maig-“, ha critica Tomàs. La PDE considera que es vol convertir en “residuals” les seves opinions i ha criticat de nou que en la discussió sobre el Pacte d’Estat de l’Aigua s’obviï la problemàtica del delta de l’Ebre, Doñana i el Guadiana en favor de les pressions dels lobbys, formats per constructores i comunitats de regants, a la CHE.