Simulacre d’incendi i vessament en una embarcació de pesca al port de l’Ampolla

Simulacre port Ampolla 1

Ports i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un exercici d’incendi en una embarcació pesquera al port de l’Ampolla

  • En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb tots els cossos d’emergència

Aquest dilluns ha tingut lloc un simulacre d’incendi i vessament d’hidrocarbur en una embarcació al moll pesquer del port de l’Ampolla (Baix Ebre). L’exercici ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, i ha comptat amb la col·laboració de la Confraria de pescadors i del Club Nàutic de l’Ampolla.

El simulacre ha servit per desplegar la part operativa del Pla d’autoprotecció (PAU) del port; treballar la coordinació amb altres empreses del port i amb els diversos cossos d’emergències actuants; treballar la intervenció en incendis i recerca amb càmera tèrmica; i finalment provar el control d’accessos i perímetres de seguretat. Al seu torn, Bombers de la Generalitat ha aprofitat l’exercici d’avui per posar a prova una càmera tèrmica amb una persona ferida.

Un cop el mariner ha detectat l’incendi i vessament, el Club Nàutic ha donat l’alerta al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al guardamolls. Els següents avisos han estat a la Confraria de pescadors de l’Ampolla, la Policia Local, Salvament Marítim, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i la Guardia Civil.

Les tasques de l’equip de primera i segona intervenció del Club Nàutic, fent ús dels equips de protecció individual, han consistit en desplegar les barreres de contenció, aïllar el vaixell afectat i intentar sufocar l’incendi fins a l’arribada dels bombers.

Cossos d’emergència

Els Bombers de la Generalitat han intervingut a l’exercici amb una dotació del Parc de l’Ametlla de Mar i un vehicle de comandament.

La seva intervenció ha consistit, per una banda, a coordinar l’emergència com a màxims responsables de tots els grups actuants, i per l’altra a fer l’extinció de l’incendi que ha afectat la sala de màquines i la coberta de la nau fent un parell d’instal·lacions una d’escuma i l’altra d’aigua. Simultàniament, han procedit a fer el rescat i posterior evacuació a zona segura de la persona que havia quedat atrapada a l’interior de la sala tècnica mitjançant l’ús de la càmera tèrmica per localitzar-la i equips respiratoris autònoms per fer-ne l’evacuació.

Els Vigilants Municipals de l’Ampolla i els Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos al port i d’establir els perímetres de seguretat necessaris per facilitar el treball a la resta de cossos actuants.

Per part dels Mossos d’Esquadra hi ha participat una dotació formada per dos agents.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre i el responsable de Protecció Civil de la Generalitat a les Terres de l’Ebre ha estat present com a observador.