Santa Teca converteix el Castell Monestir d’Escornalbou en l’epicentre de la cultura i la gastronomia d’avantguarda

El Mercat de Territori Santa Teca Escornalbou es consolida en el marc de la programació cultural d’estiu a les comarques de Tarragona amb la celebració de la quarta edició del certamen el cap de setmana del 14 i 15 de juliol.

Gastronomia emocional i cultura de proximitat i avantguarda ompliran el Castell Monestir d’Escornalbou per quart any consecutiu dins d’una iniciativa pionera al país que recupera el patrimoni arquitectònic i històric i el vincula amb la gastronomia i la cultura, posant l’accent en la qualitat, la proximitat, l’ecologia i la sostenibilitat.

La proposta, impulsada per l’associació Santa Teca, compta amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona, i la col·laboració dels ajuntaments de Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera i Vilanova d’Escornalbou. Santa Teca manté el calendari de cap de setmana i els horaris de migdia, tarda i nit en la seva quarta edició amb la voluntat de ser cruïlla de propostes culturals, gastronòmiques i humanes. La fusió és precisament un dels pilars de la iniciativa que vol aconseguir posar de relleu el potencial cultural de les comarques de Tarragona posant l’accent en el mestissatge, la creativitat i la tradició.

En aquesta quarta edició, destaca l’aposta per l’oferta musical, les projeccions documentals i les xerrades divulgatives i l’enogastronomia, amb la voluntat de superar l’entrada de 2.000 persones de l’última edició.

Quant a la música, destaquen les actuacions de Big Ok (grup format per Paul Fuster, Edi Pou i la violinista Sara Fontán) , Mariona Aupí amb “Le Monde”, Harrison Ford Fiesta amb “La Fete”, JJ White amb l’estrena del nou disc, el músic osonenc Guillem Roma, Xavier Calvet – que actua dos dies abans amb Jack Johnson- o Marc Martín, pianista de la Sant Andreu Jazz Band. En l’àmbit musical, la quarta edició de Santa Teca incorpora harmonies més pausades, de jazz i folk, per a l’hora del vermut.

Una edició més, Santa Teca comptarà amb el tarragoní Joan Rioné i els contes per a petits i adults i els equilibrismes amb la companyia Le Mouton Noir. Quant als documentals, es podrà veure el recentment premiat a Oenovideo – França – “Fermentación Espontánea” de Clara Isamat i “Gaudíinspiration”. També hi ha programada una xerrada sobre l’equipament cultural Mas Miró a Mont-roig del Camp que ha obert aquest abril les seves portes.

El mercat gastronòmic de Santa Teca compta amb la participació de 10 cellers de les comarques tarragonines, 3 cases de cervesa i 1 restaurant que proposarà als assistents un menú degustació i plats per compatir durant tot el cap de setmana.

Els cellers que participen al mercat de territori de Santa Teca són: Bàrbara Forés, Frisach, Tuets, Mas del Botó, Suñé Vins i Olis, Mas Bella, Celler Sanromà, Los Comuns, Dasca Vives, El Solà d’Ares, Carlania Celler i Josep Foraster. Les cases cerveseres són Kesse, Les Clandestines i Íber. La Cava d’Albert Marimón, cuiner català de l’any el 2013, serà l’encarregat de preparar la proposta gastronòmica de la quarta edició de Santa Teca a Escornalbou.

Per altra banda, cap destacar que es mantenen les activitats especials que han destacat a la programació d’anteriors edicions com el brindis de vi amb posta de sol i amb les explicacions paisatgístiques del fotògraf Rafa López Monné a l’Ermita de Santa Bàrbara on s’hi arriba des del Castell en un recorregut amable, o el maridatge de vi i estelles amb Alexandre Bonanit i el vinyater Jordi Llorens a la plaça de l’Església. Totes dues activitats estan programades pel dissabte 14 de juliol, al capvespre i a la nit.

L’espai i els horaris: El Castell Monestir d’Escornalbou

Les activitats de Santa Teca tindran lloc en diferents espais del Castell Monestir d’Escornalbou, a Riudecanyes (Baix Camp) des de l’Església, al Claustre o al Camp de Tir, que és un mirador únic al Camp de Tarragona amb vistes al Mediterrani. Des de la primera edició, el Castell és un dels principals valors del mercat, per la seva capacitat d’ aixoplugar activitats culturals i gastronòmiques diverses amb el valor afegit del patrimoni i de l’entorn paisatgístic i natural que té al seu voltant.

El Mercat de Territori obrirà dissabte i diumenge des de les 13h en endavant. L’entrada al recinte no té cap cost, però sí que cal pagar els tastos enogastronòmics.

Un espai amb història

El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l’antic monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col•leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shangai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l’antic conjunt, s’entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.

Donat el valor històric del Castell Monestir, Santa Teca aixopluga en el marc del mercat de territori dues activitats que periòdicament es programen en aquest espai: les visites teatralitzades “De la Xina a Escornalbou” i la “Passejada literària per l’Escornalbou de Toda”. La celebració del mercat de territori a l’espai patrimonial és una oportunitat única per conèixer el passat i celebrar-ho amb bona teca.

PROGRAMA SANTA TECA ESCORNALBOU DISSABTE 14 DE JULIOL

13:00 h. Obertura espai gastronòmic. Restaurants, cellers, cerveses i botiga.

13:05 h. Folk i tast de vermuts. J.J. White presenta el seu disc a l’espai gastronòmic. tast de vermuts del territori.

16:45 h. Fundació Mas Miró: presentació del nou equipament a Mont-roig del Camp. 17:15 h. Camp de tir, Joan Rioné explica històries per a petits i adults.
17:45 h. Gaudínspiration, documental.
18:00 h. Camp de tir: Equilibrismes amb la cia. Le Mouton Noir.

18:30 h. Mariona Aupí presenta el seu disc “Le Monde” al Claustre

19:00 h. Visita teatralitzada: “De la Xina a Escornalbou”

19:30 h. Tast de cervesa ibèrica IBER, a la plaça de l’Església

20:00 h. Harrison Ford Fiesta presenta el seu disc “La Fete” al Claustre

20:30 h. El fotògraf Rafael López Monné ens acompanya a brindar amb la posta de sol a l’Ermita de Santa Bàrbara (itinerari)

22:30 h. Big OK en concert al Claustre.

00:00 h. Maridatge de vi i estrelles amb Alexandre Bonanit i Jordi Llorens a la Plaça de l’Església.

DIUMENGE 15 DE JULIOL

11:00 h. Passejada literària per l’Escornalbou d’Eduard Toda.
13:00 h. Obertura de l’espai gastronòmic. Restaurants, cellers, cerveses i botiga. 13:05 h. Jazz i tast de vermuts. Pau Mainé trio amb tast de vermuts del territori. 16:45 h. Camp de tir, Joan Rioné explica històries per a petits i adults.

17:15 h. Projecció del documental “Fermentació Espontània” de Clara Isamat, premiat a Oenovideo, França.

18:00 h. Marc Martin, piano solo, a l’Església.
18:15 h. Gaudínspiration, documental.
18:30 h. Camp de tir, equilibrismes amb la cia. Le Mouton Noir. 19:00 h. Visita teatralitzada “Quitèria, la minyona d’Escornalbou”” 19:30 h. Tast de cervesa ibèrica IBER, a la plaça de l’Església. 19:40 h. Xavier Calvet en concert al Claustre.
21:00 h. Guillem Roma en concert al Claustre.
22:30 h. Tancament de l’espai gastronòmic.

page4image2597280832

Durant els dos dies, el Castell Monestir d’Escornalbou acollirà també dues mostres d’arts plàstiques, una de les quals posa en valor els oficis:

– la Trastera, instal·lació artística a càrrec de Niko Vetoshkin, Vicky Benítez, Tom Carr, Carme Miquel, Àlvar Calvet i Alexandra Garcia.

– Instal·lació constructiva amb vímet, formant un núvol gegant, a càrrec de Carles Alcoy, contacontes, filòleg, cistellaire i trobador.