Sánchez i Rajoy coincideixen en una trucada telefònica que Catalunya no pot celebrar un referèndum

Sáenz de Santamaría acusa Puigdemont de buscar amb la cimera una reacció del govern espanyol per alimentar el victimisme

ACN Madrid .- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, han mantingut aquest dilluns una primera conversa telefònica on han abordat la situació a Catalunya on segons les dues parts ha quedat clara la coincidència en una oposició frontal al referèndum. Els socialistes espanyols han assegurat que ha estat una conversa “fluïda” on Sánchez “ha deixat clar que el PSOE estarà en la defensa de la legalitat i de la Constitució” i “contra qualsevol intent de trencar-la”, això com la seva “oposició al referèndum il·legal que pretén el govern de la Generalitat”. La vicepresidenta del govern espanyol, Sáenz de Santamaría ha comparegut a La Moncloa i ha assegurat que en la conversa que han mantingut Rajoy i Sánchez “s’ha tornat a confirmar” que “per parlar del referèndum sí o sí no hi pot haver vies obertes”. El govern espanyol considera que amb la cimera convocada aquest dilluns, el president de la Generalitat desplega una estratègia per forçar “la reacció” del govern espanyol i “alimentar un victimisme que ja no cola” amb la vista posada a unes futures eleccions a Catalunya.
Sáenz de Santamaría ha comparegut d’imprevist a La Moncloa per valorar la situació a Catalunya coincidint amb la celebració de la cimera que ha de permetre fixar la data i la pregunta del referèndum.

Ha deixat clar que l’executiu espanyol treballa amb la tesi que les forces independentistes són conscients de la suposada impossibilitat de celebrar el referèndum i es troben ja en una lògica electoral. “Tinc la sensació que en aquesta dinàmica es té un ull posat en el que pot passar en unes futures eleccions”, ha dit Sáenz de Santamaría, que ha assegurat que els partits independentistes analitzen “com s’entendria fer o no determinades coses” i a més “com poden obtenir certa confusió d’altres grups polítics”.

Independentment d’aquest fet, ha insistit la vicepresidenta, “aquest referèndum no té cabuda a la Constitució ni al dret internacional i no se celebrarà” perquè “el govern i els partits democràtics a Espanya farem el que haguem de fer”. “L’Estat és un estat democràtic que actua en democràcia i per això el que demanem a Puigdemont és que acudeixi al parlament democràtic a explorar les seves demandes”, ha insistit.

Segons Sáenz de Santamaría, la cimera d’aquest dilluns a Barcelona respon a aquesta lògica i al fet que Puigdemont “està a mans dels extremistes” de la CUP, que es qui marca “el calendari i l’estratègia a seguir” i que és “qui governa realment” a Catalunya.

“Si Puigdemont vol abordar una qüestió tan seriosa el que hauria de buscar és una data per venir al Congrés, a la Carrera San Jerónimo sense número”, ha dit, “que es on es troben les solucions polítiques a qualsevol problema d’Espanya”.

Ha reiterat que el seu govern considera que el referèndum “és innegociable” i “la resta és voler viure d’esquena a la realitat, a una realitat social minvant i a una comunitat internacional que vol que es respecti la llei i els drets dels ciutadans”.

Suport del PSOE

Sáenz de Santamaría també ha exhibit aquest suport del PSOE en la resposta al referèndum. Ha recordat que el seu govern ha anat infromant el PSC, el PSOE i Cs de les últimes iniciatives que ha adoptat per frenar el procés.

També ha respost una pregunta sobre la proposta del portaveu parlamentari del PSOE, José Luis Ábalos, de crear una mesa conjunta per abordar la qüestió. “Si tots dos partits considerem que el referèndum és innegociable, lògicament seguirem estant molt en contacte, units i treballant en aquesta línia. Som molts els que estem en defensa de la legalitat, hem treballat molt bé fins la data i les seves paraules em tranquil·litzen”.

El govern espanyol apunta els funcionaris

Fonts del govern espanyol han afirmat aquest dilluns que contràriament al que va passar el 9-N en aquesta ocasió el seu executiu serà proactiu per impedir el referèndum i perseguirà que no es puguin col·locar les urnes per fer efectiva la votació.

Recorden a mes que tres anys després del 9-N tan el cos de funcionaris com els particulars que podrien participar en la seva organització ja saben quines poden ser les conseqüències de la seva actuació, i expressen la seva confiança que les inhabilitacions de Mas, Ortega, Rigau i Homs tindran un efecte disuassori no només sobre els alts càrrecs de la Generalitat i els responsables polítics del procés, sinó també sobre aquests col·lectius.

Les mateixes fonts asseguren que no hi haurà una campanya de cartes i avisos dirigides específicament a funcionaris perquè tampoc n’hi ha “quan condueixes a 180 per la carretera”, i això no eximeix de la multa. Pel que fa a les possibles accions immediates, han afegit que el seu govern esperarà a la convocatòria del referèndum –i per tant a disposar d’un text legal impugnable- per actuar en aquest camp.